Corona virüs şirket satın almalarını da durdurdu

Corona virüs ekonomiyi olduğu gibi şirketlerin birleşme ve satın alma (M&A) kararlarını da durdurdu. Eylül 2004`ten bu yana ilk defa geçen hafta itibarıyla 1 milyar dolar veya üzeri büyüklükte M&A anlaşması yapılmadı.

20.04.2020 Cuma 13:58

Güncelleme : 21.04.2020 Cuma 08:50

Corona virüs şirket satın almalarını durdurdu. Refinitiv verilerine göre Eylül 2004'ten bu yana ilk defa geçen hafta itibarıyla 1 milyar dolar veya üzeri büyüklükte birleşme ve satın alma (M&A) anlaşması yapılmadı.

Mega anlaşma olarak nitelenen bu büyüklükteki M&A anlaşmalarının durması COVID-19 salgınından kaynaklanıyor. Yaklaşık 2.3 milyon kişiye bulaşan ve 165,000 kişiyi öldüren bu hastalık nedeniyle dünyanın neredeyse tüm büyük ekonomileri durmuş durumda.

Verilere göre, dünya çapında şirket satın alma ve birleşme işlemlerinin hacmi yıl başından bu yana %33 azalarak 762.6 milyar dolara geriledi. İşlem hacmi 2013'den bu yana en düşük seviyeye inerken, anlaşma sayısı da %20 düştü.

Hukuk şirketi Baker McKenzie'nin Asya-Pasifik M&A grubundan Robert Wright, "Taraflar COVID-19'un etkisini detaylı ve uzunca ele aldıkları için bu çeyrekte açıklanan daha az sayıda anlaşmanın olacağını düşünüyoruz" dedi. Wright "Ancak, alıcı ve satıcının temelleri güçlüyse yapmaları gereken incelemeleri tamamladıklarında bir kısım anlaşmanın devreye alınacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Şirketler, değişen anlaşma koşulları ve yüksek belirsizlik nedeniyle açıkladıkları işlemlerden vazgeçiyorlar. Kanadalı Alimentation Couche-Tard Inc. yakıt talebinin azalması ve şirketlerin krizi atlatmak için iç süreçlerine odaklanmaları nedeniyle benzin istasyonu işletmecisi Caltex Australia 5.6 milyar dolar karşılığında satın alma planını rafa kaldıracağını açıkladı.

Ayrıca pek çok ülkede düzenleyici kurumlar yabancı şirketlerin yurt içindeki şirketleri satın almasını zorlaştırdı. Hindistan geçen hafta "fırsat kollayan satın almaları" önlemek için sınır komşularındaki şirketlerin yapacakları satın almalara devlet izni şartı getirdi.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak