Cumhurbaşkanı`ndan yatırım çagrısı

B-20 toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Pekin İstanbul hattını dikkate almayan hiçbir proje başarıya ulaşamaz " dedi. Erdoğan, işadamlarını Türkiye`de yatırım yapmaya çağırdı.

04.09.2015 Cuma 09:05

Güncelleme : 04.09.2015 Cuma 09:11

G-20 Dönem Başkanı Türkiye, 60 ülkeden binden fazla işadamını ağırladı. B-20 toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Pekin İstanbul hattını dikkate almayan hiçbir proje başarıya ulaşamaz " dedi. Erdoğan, işadamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya çağırdı. Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, terörle ve teröristle mücadelesini, tek başına kalsa da sonuna kadar sürdüreceğini vurguladı.
 
Erdoğan, "Bazı ülkelerin kendi çıkarlarına göre terör örgütleri arasında ayrım yaparak kimine karşı mücadele ederken kimini de doğrudan veya dolaylı olarak desteklemesini huzurlarınızda bir kez daha şiddetle kınıyorum" dedi. Terör ateşinin, ilk olarak nerede alev alırsa alsın, sonunda mutlaka tüm dünyayı yakıp kavuran bir felakete dönüşeceğinin asla unutulmaması gerektiğini belirten Erdoğan, terörle mücadele konusunda, Batı başta olmak üzere tüm dünyayı hassas olmaya, işbirliği yapmaya davet etti.

"Küresel düzeyde barış, huzur, güven ortamı sağlanmadan ekonomik hedeflere ulaşılabilmesi mümkün değildir. Bu vasfıyla G20, aldığı kararlar ve sergilediği duruşla dünyadaki her bir bireyin hayatına doğrudan etki etme gücüne sahiptir" diyen Erdoğan, "Bugün Pekin-İstanbul Hattı'nı dikkate almayan hiçbir ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel projenin başarıya ulaşma şansı yoktur.

Bilhassa önümüzdeki 10 yılda ulaşımda, enerjide, ticarette ve diğer alanlarda yaşanacak değişimin merkezinde bu hat bulunacaktır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Türkiye'nin güney sınırlarından başlayarak Suriye ve Irak ile birlikte pek çok ülkeyi adeta ateşten bir gömlek gibi yakan terör sorunu karşısında Batılı ülkelerin gerekli duyarlılığı göstermediğini, gösteremediğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut finansman kaynaklarının doğru ve güvenilir mekanizmalarla büyüme ve istihdam sağlayacak projelere yönlendirilmesinin sağlaması gerektiğini, bu çerçevede İslami finans gibi alternatif araçların da göz önünde bulundurulmasının yararlı olacağını belirtti.
 
EN BÜYÜK SORUN KREDİBİLİTE AÇIĞI’
 
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da bugün itibarıyla dünya ekonomisinin önündeki en büyük sorun olarak kredibilite açığını gördüklerini vurgulayarak, "Bu kredibilite açığını biz ne kadar çabuk kapatırsak, o kadar hızlı güven oluşacaktır ve bu oluşan güven de güçlü bir büyümeyi, sürdürebilir bir büyümeyi getirecektir. İşte bunun içindir ki 'uygulama', dönem başkanlığımızın sac ayaklarından birini oluşturmuştur" değerlendirmesinde bulundu. Son 13 yılda Türkiye'de sağlanan başarının da aslında anahtarının bu olduğunu dile getiren Yılmaz, kararlı bir siyasi iradeyle yapılan uygulamaların, güven ve istikrarın, büyümenin temel dinamiğini oluşturduğunu vurguladı. Yılmaz, "Bugün dünyada önemli bir dönemden geçiyoruz, aslında içinden geçtiğimiz bu dönem dünya finansal piyasalarındaki dalgalanmalar, bu yıl yapılacak zirveyi olduğundan da önemli bir konuma getirmiş durumda" dedi. 

‘ÇOK ÖNEMLİ BİR FIRSAT ÖNÜMÜZDE DURUYOR’
 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, iş dünyası olarak, kısa vadede yeni bir sorunla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, "Küresel ekonomi yeni bir para politikasına geçiş yapıyor" ifadesini kullandı. ABD Merkez Bankasının muslukları kıstığı, başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere, bazı merkez bankalarının parasal genişlemeye gittiği günleri yaşadıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Ulusal gibi görünen kararların etkileri küresel oluyor. Bu gelişmeler, bizler için son derece sıra dışı bir durum" diye konuştu.  En güçlü paraların yüzde 10'lar düzeyinde değer kaybının normal karşılandığı ilginç bir dönemden geçildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Tüm bunlar, küresel ekonomideki belirsizliklerin, hala ne kadar fazla olduğunu gözler önüne seriyor.
 
Bu küresel sorunların çözümü için de küresel bir koordinasyon mekanizmasına ihtiyacımız var. G20 bu yüzden çok önemli. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki küresel sorunlarımıza, küresel çözümleri ancak G20'de bulabiliriz ve G20 liderlerini etkileyebilecek, küresel gündemi yönlendirebilecek, çok önemli bir fırsat önümüzde duruyor."
 
B20 TÜRKİYE'NİN 19 TALEBİ

B20 tarafından G20 Liderler Zirvesi'nde sunulmak 19 talebinin yer aldığı B20 Türkiye Raporu hazırlandı. Raporda, ortak bir uluslararası yatırım prensipleri seti oluşturulması, yabancı doğrudan yatırımın vergilendirilmesine ilişkin daha fazla şeffaflık ve uyum gözetilmesi, ülkelere özel altyapı yatırım stratejilerinin geliştirilmesi, Dünya Ticaret Örgütünün Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması'nın onaylanması ve yürürlüğe konulması, küresel finansal reform gündeminin nihai hale getirilmesi ve onaylanması, kanunlar arasındaki bütünlüğün sağlanmasının ve finansal reform gündemindeki danışma sürecinin iyileştirilmesi, istihdam olanaklarını arttırmak için işgücü piyasalarını daha dinamik ve kapsayıcı yapacak yapısal reformların uygulanması, genç istihdamının ve kadınların istihdama katılım oranlarının artırılması gibi taleplere yer verildi.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak