`D-8 ülkeleri arasında ticaret kolaylaştırılmalı`

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gelişen Sekiz Ülke arasında birçok alanda işbirlikleri olduğunu ancak bu potansiyelin kullanılamadığını belirterek, "D-8 ülkeleri arasındaki ticareti kolaylaştırmak gerekiyor." ifadesini kullandı.

08.06.2018 Cuma 12:00

Güncelleme : 08.06.2018 Cuma 17:34

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) büyükelçileri,  birliğin ev sahipliğinde iftarda bir araya geldi.
 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada, D-8 ülkeleri arasında  ticaret, tarım, sanayi, turizm, enerji ve ulaştırmaya kadar birçok alanda  sektörel bazda işbirlikleri olduğunu ancak bu potansiyeli kullanamadıklarını  belirtti.
 
D-8 ülkelerinin 3 kıtaya yayıldığına ve zengin doğal kaynaklara sahip  olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Zengin doğal kaynaklara sahibiz. Dünyanın yaklaşık yedide birini  teşkil eden, genç ve dinamik nüfusumuz var. Yıllık ortalama büyüme oranımız  birçok Batılı ülkenin üzerinde, yüzde 6’lar düzeyinde seyrediyor. D-8’i  kurulduğunda bin 820 dolar olan kişi başına düşen milli gelir ortalamamız, bugün  4 bin 500 doları aştı. Toplamda 1,1 milyar nüfusumuz ve 3,7 trilyon dolarlık bir  ekonomik büyüklüğümüz var. Ancak sahip olduğumuz imkanlarla karşılaştırınca, bu  rakamla mutlu olmamız mümkün değildir. Ticaretten tarım ve sanayiye, turizmden  enerji ve ulaştırmaya kadar birçok alanda sektörel bazda iş birlikleri bulunuyor  ancak bu potansiyelimizi kullanamıyoruz. Daha çok ticaret yapmalıyız. Daha çok  üretmeliyiz. Genç nüfusumuza daha iyi meslekler, daha parlak bir gelecek  bırakmalıyız. Bunun için, önce D-8 ülkeleri arasındaki ticareti kolaylaştırmak  gerekiyor."
 
Vize kolaylığı, gümrük ve tercihli ticaret anlaşmalarının imzalanıp  yürürlüğe girmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu alanlarda  gerekli adımlar atılabilirse, 100 milyar dolar civarında olan D-8 içi ticaretin,  kısa sürede 5 misline kadar artabileceğini ifade etti.
 
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin D-8 dönem başkanlığı ile D-8 Ticaret ve  Sanayi Odaları Federasyonu (FCCI) dönem başkanlığını TOBB’un üstlendiğini  hatırlatarak, TEPAV tarafından yapılacak çalışma ile D-8 üyesi ülkeler arasında  iktisadi işbirliğini daha ileri düzeye taşımayı hedefleyen bir stratejik yol  haritası geliştireceklerini bildirdi.
 
"EN GÜÇLÜ ÜÇÜNCÜ EKONOMİK BLOK OLACAK"
 
D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Datuk Cafer Ku Şaari de  D-8'in yeniden aktive edilerek, yeni bir dinamizm kazandırılması gerektiğini  belirtti.
 
Şaari, 2050 yılında D-8 ülkelerinin dünyanın en güçlü 24 ekonomi  arasına gireceğini belirterek, toplam 38 trilyon dolarlık bir gayri safi milli  hasılaya sahip olacaklarını, bunun D-8 ülkelerini Çin ve Hindistan'dan sonra en  güçlü üçüncü ekonomik blok haline getireceğini kaydetti.
 
  

"
En Çok Okunan Haberler

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

Altın fiyatları ne kadar oldu?

İşte dolarda son durum

Borsada yeni rekor