Danimarka`ya Çin darbesi!

Çin’deki kriz Danimarka’daki büyük kuruluşları da vurdu.

25.08.2015 Cuma 12:04

Güncelleme : 25.08.2015 Cuma 12:32

Çin'deki ekonomik gelişmeler nedeniyle dünya borsalarında yaşanan panik Danimarka'yı da etkiledi. Danimarka ve diğer İskandinav ülkelerinde basında geniş yer bulan kriz, Danimarka borsasında kısa sürede olsa yüzde 7.25'e kadar düşüş yaşanmasına sebep oldu ve C20 index  4,7 düşüşle kapandı. Ekonomi uzmanları, Danimarka'da bir gün içinde yaşanan en büyük düşüş olduğuna dikkat çekerek iç piyasada bazı iflasların yaşanabileceği uyarısında bulundular. 
   
DHA'nın haberine göre, Ülke piyasasında en büyük düşüş, yüzde 7.7 (73 milyar) ile ile Novo Nordisk, yüzde 11,3 (34 Milyar) ile Nordea bank, yüzde 20.5 (17 milyar) ile Novozymes, yüzde 18.5 (14 milyar) ile Carlsberg ve yüzde ,8 (12,5 milyar) ile A.P Möller firmalarında yaşandı.
 
Ekonomi uzmanı Lau Svenssen, yaşanan paniğin birkaç gün sonra geçebileceğini öne sürerek: “Yaşanan kan gölü, birkaç gün sonra sona erebilir. Ancak bu sırada insanlar kendi ayaklarının üzerine düşmeye devam edecekler ve iflaslar gelebilir” dedi. 
   
Pazartesi günü yaşanan paniğin ardından Danimarka borsası salı gününe CAP 20 indexte yüzde  2.1 artışla başladı.  Sydbank Ekonomi Müdürü Björn Schwarz, merkez bankasının yaptığı açıklamalara göre yatırımcıların önümüzdeki birkaç hafta iniş ve çıkışlara hazırlıkla olmaları gerektiğini söyledi. Uzmanlar, yatırımcılara, paniğe kapılmamaları çağrısında bulunarak, hisselerdeki düşüşün, yeni hisse satın alma yansı yarattığını söylediler. Avrupa hisselerinin son 7 ayın en düşük seviyesine düştüğü bildirildi.


 

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı