Darphane ihalelerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü`nün Kamu İhale Kanunu`nun istisna hükümleri kapsamında yapacağı ihalelere ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

18.04.2020 Cuma 13:44

Güncelleme : 20.04.2020 Cuma 09:13

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararla belirlenen usul ve esaslar, güvenlikle ilişkili olduğuna veya  gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine Cumhurbaşkanı veya bakan tarafından karar  verilen veya mevzuatı uyarınca sözleşmenin yürütülmesi sırasında özel güvenlik  tedbirleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin  korunmasını gerektiren hallerle ilgili mal, hizmet ile yapım işleri alımlarını  kapsayacak.

Karar kapsamdaki alımlarda ulusal menfaatin ve standardizasyonun  korunması, güvenlik ve gizliliğin gerektirdiği hususlar, modernizasyonun  sağlanması ve süratle hareket ilkeleri dikkate alınacak. Alımlarda her türlü  gizlilik dereceli bilgi, belge, proje ve bunlarla ilgili yerlerin güvenliğinin  sağlanması temel amaç olacak.

ALIM USULLERİ

Söz konusu alımlarda pazarlık usulü kullanılabilecek.

Pazarlık usulünde ilan yapılmadan idarece davet edilen isteklilerden  teklif alınacak. Davet edilecek istekli sayısı, zorunlu haller dışında 3'ten az  olamayacak. Davet edilen firmaların dışında herhangi bir firma ihaleye  katılamayacak.

Genel Müdürlük, ihtiyaçlarını bazı hallerde ise ilan yapılmadan, fiyat  üzerinde görüşme yaparak doğrudan temin de edebilecek. Bunun için ihtiyacın  sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğinin tespit edilmesi  gibi şartlar gerekecek.

İhale veya alım öncesi her türlü fiyat araştırması yapılarak katma  değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenecek.

Yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı  teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılacak. En avantajlı teklif, sadece fiyat  esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet  etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da  dikkate alınarak belirlenecek.

Yerli istekliler lehine fiyat avantajı sağlanacağı belirtilen  ihalelerde, bu fiyat avantajı da uygulanarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif  belirlenip ihale sonuçlandırılacak.

Genel Müdürlük, bu kapsamdaki ihale sonuçlarını sözleşmenin taraflarca  imzalanmasının ardından kanunda belirtilen süre içinde Kamu İhale Kurumuna  bildirecek ancak bu ihalelere ilişkin sonuç bildirimleri Kamu İhale Bülteni'nde  yayımlanmayacak.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak