Devler cari işlemler dengesi verileri için ne dedi?

Dünya devleri JP Morgan ve Goldman Sachs, TCMB`nin bugün açıkladığı Eylül ayı cari işlemler dengesi verilerini değerlendirdi.

11.11.2015 Cuma 14:14

Güncelleme : 11.11.2015 Cuma 17:35

TCMB'nin bugün açıkladığı Eylül ayı cari işlemler dengesi verilerini değerlendiren JP Morgan, 6 yıl aradan sonra cari işlemler dengesinin fazla verisinin Türkiye'nin dış yeniden dengelenmesinin zayıf yurt içi talep ve artan fiyat rekabetinin etkisiyle hız kazandığını gösterdiğini bildirdi.

Dış yeniden dengelenme sürecinin, artan fiyat rekabetigücü, zayıf yurt içi talep ve bastırılmış enerji fiyatlarının etkisiyle gerilemeye devam etmesinin beklediklerini ifade eden JP Morgan, euro/ABD Doları paritesindeki durgunluğun da buna yardımcı olacağını öngördü.

Bununla birlikte JP Morgan, yatırımcıların siyasi gelişmelere odaklı göründüklerini ve cari işlemlerdeki bu iyileşmenin büyük olasılıkla siyasi istikrar yeniden tesis edildikten sonra takdir edileceğini vurguladı.

'TL HALİ HAZIRDA ADİL DEĞERİNE YAKIN'

Öte yandan Goldman Sachs ise yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

"TCMB'nin bugün açıkladığı Eylül ayı ödemeler dengesi rakamlarını değerlendiren Goldman Sachs, cari işlemler dengesinin 2009 yılından bu yana ilk kez fazla vermesinin dış yeniden dengelenmenin devam ettiğini gösterdiğini bildirdi. Eylül ayı verisi göreceli fiyat ve talep ayarlamalarının dış yeniden dengelenmeyi yönlendiğine işaret etmeye devam ediyor."

Goldman Sachs, mevsimsel etkilere göre düzeltilmiş verilere bakıldığında cari işlemler dengesinde iyileşmenin daha kayda değer seviyede olduğunu belirtti. 

Türk Lirası'nın hali hazırda 'adil değer'ine yakın olduğuna inandıklarını da ifade eden Goldman Sachs, bununla birlikte yurt içi fiyat katılıklarının, cari işlemler hesabında daha sürdürülebilir bir seviyeye ulaşılmasının sağlanması için kurda aşırıya kaçılmasını gerektirebileceğini vurguladı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma