Devler sonuçları nasıl değerlendirdi?

Türkiye`de dün yapılan seçimin ardından yabancı kurum ve kuruluşlar konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. JP Morgan `TCMB bağımsız hareket etmek için imkan kazandı` derken, S&P ise sonuçlar kredi notunu etkilemez` değerlendirmesini yaptı.

08.06.2015 Cuma 11:21

Güncelleme : 08.06.2015 Cuma 17:10

UZMANPARA/AJANSLAR

Türkiye'de dün yapılan seçimin ardından yabancı kurum ve kuruluşlar konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. ABD'nin en büyük yatırım bankalarından JP Morgan "Politik belirsizlik derinleşti ancak TCMB ihtiyaç duyduğunda bağımsız şekilde hareket etmek için imkan kazandı" derken, S&P ise sonuçlar kredi notunu etkilemez' açıklamasında bulundu.

'TCMB BAĞIMSIZ HAREKET ETMEK İÇİN İMKAN KAZANDI'

Türkiye'de dün yapılan genel seçimin sonuçlarını değerlendiren JP Morgan, AKP'nin parlamentoda çoğunluğu kaybetmesinin politik belirsizliği derinleştirdiğini bildirdi. Politik belirsizliğin uzun bir süre için yüksek kalmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu ifade eden JP Morgan, pozitif olarak ise TCMB'nin ihtiyaç duyduğunda bağımsız şekilde hareket etmek için imkan kazanmasını işaret etti.

JP Morgan, politik belirsizliğin devam etmesi, siyasi istikrara ilişkin endişeler ve çok ihtiyaç duyulan yapısal reform sürecinde gecikmelerin Türk finansal varlıklarının bir süre için baskı altında kalmaya devam edeceklerine işaret ettiğini vurguladı.

TL İÇİN AŞAĞI YÖNLÜ BEKLENTİLERİNİ KORUYOR

Goldman Sachs ise seçimlerin AKP'nin 13 yıllık tek başına iktidarını sona erdirdiğini, ancak karar alamayan bir parlamento ortaya çıkardığını bildirdi.

Bir dizi koalisyon senaryolarının olduğunu belirten Goldman Sachs, ancak Türkiye'nin yeni bir, belirsizlik üretmeye ve erken seçim riski ortaya çıkarmaya yatkın çok yıllı politik geçiş sürecine giriyor göründüğünü vurguladı. Goldman Sachs, bunlar derin köklü makroekonomik belirsizlikler ile biraraya geldiğinde Türkiye riskinin yeniden fiyatlanmasının muhtemel olduğunu ifade etti.

Bir noktada taktiksel rahatlatma rallileri için alan gördüklerini belirten Goldman Sachs, ancak Türk Lirası için aşağı yönlü beklentilerini koruduklarını belirtti. Goldman Sachs, ABD Doları/Türk Lirası için 12 aylık tahminini 3,15 ve 2016 sonu tahminini 3,40 olarak tekrarladı.

'YENİ HÜKÜMET KURULMADAN SİLAHINA SARILMAZ'

Deutsche Bank da hükümet kurulma sürecinde sonuç ne olursa kısa vadede belirsizlik beklentisinin yüksek olduğunu, ancak Merkez Bankası'nın yeni hükümet kurulmadan faiz aracını kullanmak istemeyeceğini söyledi.

'KREDİ NOTUNU ETKİLEMEZ'

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) ise bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'de genel seçimlerden çıkan sonucun ülke kredi notu üzerinde hemen bir etkisinin olmayacağını kaydetti.

S&P, açıklamasında, kalkınma planında altı çizilen yapısal reformlar dahil, son hükümetin belirlediği hedeflerin uygulanmasının, kabinede yer verilecek kilit bakanlara ve AKP'nin bir koalisyon kurmayı mı yoksa azıınlık hükümeti mi oluşturmayı tercih edeceğine bağlı olduğunu düşündüklerini kaydetti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak