Dinç Bilgin`e 6 yıl 8 ay hapis!

İşadamı Dinç Bilgin, Etibank`ın zarara uğratılmasına ilişkin hakkında açılan davada "nitelikli zimmet" suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

21.01.2016 Cuma 13:37

Güncelleme : 21.01.2016 Cuma 15:12

Etibank'ın zarara uğratılmasıyla ilgili, bankanın eski sahibi Dinç Bilgin ve oğlu Şevket Önay Bilgin'in de aralarında bulunduğu 13 sanığın yargılandığ dava karara bağlandı. Dinç Bilgin "Nitelikli zimmet" suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yönetim kurulu üyesi sanıklardan 5'i daha ceza alırken; Dinç Bilgin'in oğlu Önay Şevket Bilgin'in aralarında bulunduğu 7 sanık hakkındaki davaların, zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.

SANIKLARDAN 7'Sİ DURUŞMADA HAZIR BULUNDU, 6'SI İSE KATILMADI

DHA'nın haberine göre, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Dinç Bilgin, Şükrü Karahasanoğlu, Hakkı Cengiz Kırgül, İsmail Hakkı Karakaya, Murat Yüksel, Zeki Ünal ve Cahit Demir geldi. Şevket Önay Bilgin ve Zafer Mutlu'nun da aralarında bulunduğu 6 sanık ise duruşmaya gelmedi.

DİNÇ BİLGİN SAVUNMA YAPTI

Dinç Bilgin, "Dava yaklaşık 16 yıldır devam ediyor. Bankaya el konulduğu tarihte o dönem öncesi Türkiye'de medya sektöründe iki büyük firmadan biriydim. Bünyemizde gazeteler, televizyonlar olmak üzere 3 bini aşkın çalışanımız vardı" diyerek savunmasına başladı.

"SUÇLAMALAR İDDİA DEĞİL; İFTİRADIR"

Bilgin, "Eldeki dava, kala kala Betomek isimli firmaya kullandırılan kredi ile ilgili olmak üzere devam etmektedir ve cezalandırılmamız istenmiştir. Oysa 2012 yılına ait Yargıtay'ın bozma öncesinde hakkımdaki suçlamalar şöyleydi; paravan gerçek olmayan şirket kurup bu şirket üzerinde banka yani kamu kaynaklarını iç ettiğim iddia ediliyordu. Oysaki ben Etibank'ı satın almadan 17 ay ve 18 ay önce kurulmuş bir şirkettir Betomek şirketi. Bunun benimle bir ilgisi yoktur. Dosyaya giren pek çok yazıdan da anlaşılacağı üzerine bu firma gerçektir ve Yüksel Sert Grubuna ait olduğu çıkmıştır. Tarafıma yöneltilen suçlamalar bir iddia değil, bir iftiradan ibarettir. Zira söz konusu firmanın gerçek bir firma olması benimle bir ilgisinin olmaması 2012 bozma ilamından sonra dosyaya giren belgelerden de ortaya çıkmıştır. Öncelikle Betomek Şirketine 1 milyon TL civarında bir kredi kullandırılmış, üç parça halinde Meksa şirketinin iki elemanına ödenmiş ama dikkat edilirse bu paraların bana getirilip verildiği şeklinde herhangi bir iddia yok. Zaten böyle bir şey de yok. Ama sözde bu parayla borsada kendi şirketlerim lehine manipülasyon yaptırdığım iddia edilmiştir. Bu tarafıma yöneltilmiş bir iftiradır" diye konuştu.

"BAKAN İMZALI YAZIDA BENİMLE İLGİLİ SUÇ BULUNMASI TALİMATI VERİLMİŞTİR"

"Benimle ilgili bu iddialar nasıl iftiraya dönüştü, nasıl oradan Yargıtay'a taşındı?" diyen Bilgin, bu süreci şöyle anlattı: "En başından beri Zekeriya Temizel (dönemin Maliye Bakanı) imzalı yazıda banka murakkıplarına açıkça benimle ilgili suç bulmaları talimatı verilmiştir. Murakkıplar zaten bu niyet ve düşünceyle incelemeye başlamışlar. Ve iş yuvarlana yuvarlana bu zamana kadar gelmiştir. Benimki bir banka davası olmaktan ziyade medya davası niteliğindedir. O zamanın egemenleri Zekeriya Temizel, Hüsamettin Özkan'ın kendi arasındaki siyasi çekişmeler o dönem başbakan Ecevit'in rahatsızlığı ve onun rahatsızlığı nedeniyle partiye kimin egemen olacağı yarışı ve tartışması vardı. Bunun için de medyaya ihtiyaçları vardı. O dönem Zekeriya Bey, benim elemanlarımı bizzat Ankara'ya çağırıp bu konuda teklifte de bulunmuştur."

"200 MİLYON DOLAR KAMU ALACAKLISIYIM"

Söz konusu Betomek kredisiyle ilgili bankanın bir zararı olmadığını da belirten Bilgin, "Daha sonradan TMSF bu parayı muhatabından tahsil etti. Bu yönüyle zimmet oluşmadı. Neticede kamunun bir kuruş alacağı kalmadığı gibi şu anda ben 200 bin dolar kamu alacaklısı statüsündeyim. Beraatime karar verilmesini talep ediyorum" dedi. Diğer sanıklar da son sözlerinde beraatlerini talep ettiler.

KARAR

Mahkeme heyeti kararında, Etibank A.Ş hakim hissedarı ve 4 Mart 1998-27 Ekim 2000 tarihleri arasında yönetim kurulu başkanı olan sanık Dinç Bilgin hakkında Betomek İnşaat Sanayi Anonim Şirketi'ne 1999 yılında kullandırılan 1 milyon lira kredinin (nitelikli zimmet) haksız suretle mal edinilmesini sağladığı gerekçesiyle önce 12 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti. Heyet, meydana gelen zararın dava aşamasından giderilmesini ve sanığın duruşmalardaki iyi halini dikkate alarak Bilgin'e verilen cezayı 6 yıl 8 ay hapse indirdi ve 33 lira da adli para cezasına çarptırdı. Heyet, Dinç Bilgin hakkında "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak", "Nitelikli dolandırıcılık" ve "Özel evrakta sahtecilik" suçlarından açılan davaların 7,5 yıllık zaman aşımı süresi dolduğundan düşürülmesine karar verdi.

5 SANIĞA HAPİS CEZASI

Mahkeme heyeti, sanıklardan İsmail Hakkı Karakaya, Şükrü Karahasanoğlu ve Zeki Ünal hakkında Etibank A.Ş yönetim kurulu üyesi olarak Betomek İnşaat Sanayi A.Ş'ye, 20 Ekim 1999'da kullandırılan 1 milyon lira tutarındaki kredinin haksız suretle mal edinilmesini (nitelikli zimmet) sağladığı anlaşıldığından sanıkların 6 yıl 8'şer ay hapis cezası ile 33 lira adli para cezasına çarptırılmalarına karar verdi. Heyet, suç tarihinde Etibank Merkez Şube Müdürü olan Hakkı Cengiz Kırgül ile sanık Murat Yüksel'in zimmet filine yardım ettiği gerekçesiyle 3 yıl 4 ay hapis cezası ve 16 lira adli para cezasına çarptırdı.

OĞLU ÖNAY ŞEVKET BİLGİN HAKKINDAKİ DAVA DÜŞTÜ

Heyet, sanıklardan Önay Şevket Bilgin, Zafer Mutlu, Ali Cüneyt Ortan, Mustafa Dinçer, Mehmet Nail Keçili, Yasin Kadri Ekinci ve Cahit Demir hakkında açılan davaların ise zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesine hükmetti.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KONULDU

Heyet, sanıklar Dinç Bilgin, Şükrü Karahasanoğlu, İsmail Hakkı Karakaya ve Zeki Ünal hakkında verilen ceza miktarını dikkate alarak sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma