Doğalgaz krizinde Türkiye, Avrupa`dan daha avantajlı

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Grivach, "Gazprom ve Naftogaz arasındaki doğalgaz krizinde Türkiye, Avrupa`dan daha avantajlı bir konumda bulunuyor" dedi.

06.03.2018 Cuma 11:39

Güncelleme : 06.03.2018 Cuma 16:37

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu  Başkan Yardımcısı Aleksey Grivach, Rus Gazprom ve Ukrayna enerji şirketi Naftogaz  arasındaki doğalgaz krizinde Türkiye'nin Avrupa'dan daha avantajlı bir konumda bulunduğunu belirterek, "TürkAkım'da ilk hat neredeyse tamamlandı ve çok yakında  faaliyete alınabilir. Böylece, Türkiye'ye Rus gazının sevkiyatında risk  kalmayacak." dedi. 
 
Grivach, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna  arasındaki doğalgaz krizinin, Türkiye'nin enerji arz güvenliğine zarar vermesinin  beklenmediğini söyledi.
 
Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Ukrayna'daki olumsuz ekonomik  şartlar nedeniyle Gazprom'a ceza verdiğini savunan Grivach, "Mahkemenin verdiği  siyasi karar nedeniyle Gazprom, Naftogaz ile sözleşmelerini iptal etme sürecini  başlattı. Bu sözleşmeler tek taraflı olarak iptal edilmiyor. Stockholm'de bu  konuda yeni bir tahkim süreci başlayacak." ifadelerini kullandı.
 
Grivach, sözleşmelerin iptaline ilişkin tahkim sürecinde projelerin  inşaatı için yeterli zaman olduğuna işaret ederek, "TürkAkım ve Kuzey Akım 2 gibi  projeler bu süre zarfında geliştirilirken, Ukrayna ile yeni bir transit  sözleşmesi yapılabilir. Gazprom ve Naftogaz arasındaki doğalgaz krizinde Türkiye,  Avrupa'dan daha avantajlı bir konumda bulunuyor. TürkAkım'da ilk hat neredeyse  tamamlandı ve çok yakında faaliyete alınabilir. Böylece, Türkiye'ye Rus gazının  sevkiyatında risk kalmayacak." değerlendirmesinde bulundu.
    
Avrupa'nın doğalgazda çok büyük bir altyapı yatırımına ihtiyacı  olduğunu söyleyen Grivach, "Bunun için zaman gerekiyor. Gazın sağlayıcısı,  nakliyecisi ve alıcıları arasında müzakereler olmadan yeni transit krizleri  meydana gelebilir." diye konuştu.
 
"İHTİLAF, TÜRKAKIM DOĞALGAZ PROJESİNİN ÖNEMİNİ ORTAYA KOYUYOR"
 
Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Dr. Volkan Özdemir  de Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının dörtte birini Ukrayna, Moldovya,  Romanya ve Bulgaristan üzerinden gelen Batı Hattı'ndan karşıladığını belirtti.
 
Rusya'nın Batı Hattı aracılığıyla söz konusu devletler üzerinden  Türkiye'ye gönderdiği gazın kesilme ihtimali bulunduğunu ifade eden Özdemir,  "Türkiye kendisi için bir an önce Ukrayna kaynaklı transit riskleri bertaraf  etmeli. TürkAkım takvime uygun ilerliyor ve devamı hız kesmeden getirilmelidir.  Rusya ve Ukrayna arasında bu konuda yaşanan ihtilaf ve çözümsüzlükler TürkAkım  doğalgaz projesinin önemini ortaya koyuyor." dedi.
 
Özdemir, Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz krizinin 2014'te yaşanan  siyasi krizle başladığını belirterek, "Tahkim de bu sürecin parçası ve mahkeme  Naftogaz lehine karar verdi. Tahkim sonucu bekleniyordu ve zaten 2019'da transit  kontratı bitiyor. Bu yüzden Gazprom'un Ukrayna'yı cezalandırmak için bunu  yaptığını düşünmüyorum. Bu doğal bir süreç." diye konuştu.
 
"SÖZLEŞMELERİN İPTALİ UZUN SÜREBİLİR"
 
Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov  da Gazprom'un Naftogaz ile sözleşmelerini henüz iptal etmediğini ve iptal  sürecinin uzun olabileceğini bildirdi.
 
Gazprom'un Naftogaz'a yönelik attığı adımların tahkim kararıyla  bağlantılı olduğunu ifade eden Salikhov, "Amaç, büyük olasılıkla Ukrayna ile  transit sözleşmenin sonu olan 2019'a kadar hukuki süreci çıkmaza sokmak ancak  kriz nedeniyle gaz akışında bir problem yaşanacağını düşünmüyorum. Naftogaz,  transit gazın iletimine devam edileceğini açıkladı. Avrupalı müşterilerine zarar  verecek bir adım atmayacaktır." dedi.
 
Merkezi Stockholm'de bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Gazprom ve  Naftogaz arasındaki doğalgaz davasında 28 Şubat'ta Naftogaz lehine karar aldı.
 
Gazprom'un Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatıyla ilgili yükümlülüklerini  yerine getirmediğine hükmeden mahkeme, Rus şirketinin Naftogaz'a 2,56 milyar  dolar ödeme yapmasına karar verdi. Bunun üzerine Gazprom, 1 Mart'tan itibaren  Ukrayna'ya gaz sevkiyatını durduracağını açıkladı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma