Dolar 2.60 TL’yi görür mü?

Dolar dışsal ve içsel faktörlerin etkisiyle rekor yenilerken, kur 2.55’e dayandı. Uzmanlar Fed baskısının arttığına işaret ederek, yeni zirvelerin görülebileceğini kaydediyor.

04.03.2015 Cuma 11:09

Güncelleme : 05.03.2015 Cuma 10:21

AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA

Dolar küresel piyasalarda 11 yılın zirvesine koşarken, yurt içinde de gerek ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım süresine ilişkin belirsizlik gerekse ekonomi yönetimine ilişkin endişelerle rekor tazelemeye devam ediyor. Bugün gün içerisinde 2.55 sınırına dayanan dolar/TL’nin 2.60 seviyesini görüp görmeyeceği ise merak konusu…

NEREDEN DÖNER, NERESİ TEPE OLUR?

Konuya ilişkin UZMANPARA’ya değerlendirmede bulunan Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, doların şubat ayında içsel faktörlerin etkisi ile yükseldiğine dikkat çekerek, mart ayının ilk günlerinde ise dışsal nedenlerle yükselişin devam ettiğine işaret etti. 

“Nereden döner, neresi tepe olur, burası zirve olabilir mi? Bu sorulara yanıt üretmek için şu soruların yanıtlarına ihtiyacımız var” diyen Karayazıcı, sözlerine şöyle devam etti:
 
“1-     Yurtiçinde faiz tartışmaları aynı hızla devam edecek mi?
2-      Türkiye’de ekonomi yönetiminde gerek seçim öncesi gerek seçim sonrası bir felsefe değişikliği gerçekleşecek mi ?
3-      FED faiz arttıracak fiyatlaması ile beslenen dışsal talebi cuma günü gelecek ABD istihdam  verisi destekleyecek mi ?
4-      FED 17-18 Mart tarihli toplantıda sabır kelimesini kaldıracak mı?

Bu sorulara yönelik tahminlerimle devam edelim. İlk sorunun yanıtını kestirmek zor. Ekonomi yönetiminde bir felsefe değişikliği muhtemel ancak bu dünyanın da sonu değil. Daha düşük faiz daha yüksek enflasyon ve bunlardan darbe yiyecek ve baskı altında kalacak bir büyüme politika değişikliğinin neden olabileceği sonuç için 2015 adına en olası senaryo.

DOLAR TÜRKİYE’DE DAHA DA PAHALI
 
Bu durumda da 2015 enflasyonu % 5 değil % 8 -9 olabilir ki , USD Türkiye’de dünya ortalamasının % 4 kadar üzerinde yükselerek bunu bir ölçüde fiyatladı. Fed sabır kelimesini kaldıracak mı 18 Mart’ta? Bence kaldırmayacak ve bu durum bir sonraki toplantıya ( nisan sonu ) kadar rahatlama sağlamaya aday görünüyor. Dolar dünyada pahalı , Türkiye’de daha da pahalı.

YENİ ZİRVELER MÜMKÜN ANCAK…

Cari seviyeler, bireysel yatırımcılar için bugünün psikolojik şartları ile örtülü bir buz tabakası gibi önemli ölçüde riskli. Bununla birlikte yakın vadede yeni zirveler yapar mı ? Mümkün tabiî ki . Ancak dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olunmasına da neden olabileceği hiçbir şekilde unutulmamalı.”

ALB Menkul Değerler Uzmanı Arda Coşar ise UZMANPARA’ya yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

Yurt  dışında Fed faiz artırım endişeleri sebebiyle doların diğer para birimlerine karşı değer kazanması özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı ralli yapması, yurt içinde ise merkez bankası ve siyasi kanattan gelen faiz indirimi ile ilgili tartışmalarla beraber  TL’nin zayıflamasıyla, USDTRY paritesinde yukarı yönlü trend devam ediyor.

HANGİ VERİLER İZLENMELİ?

Yurt içinde merkez bankası belirsizliği TL’nin zayıflamasına sebebiyet veriyor. Özellikle son iki haftada rekor üstüne rekor kıran dolar bugünde rekor kırarak 2.5496 seviyesini test etti.

Bu hafta ABD tarafında ISM Hizmet endeksi, ortalama saatlik kazanç, işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam verileri izlenecekken, yurtiçinde  TCMB  ve siyasi kanattan gelebilecek açıklamalar dolar üzerinde etkili olacaktır. Doların bu hafta yurtiçinden gelebilecek açıklamalar, ayrıca beklentiden olumlu gelebilecek ABD istihdam ve kazanç verileri ile 2.5500 seviyesini yukarı yönlü kırması ve üzerinde kalması  durumunda  2.6000’a giden yol açılabilir.

Yani olumlu ABD verileri yanı sıra yurt içinde merkez bankasına ilişkin tartışmaların gündeme gelmesi 2.6000’a giden yolu açabilir. Doların 2.5500 direncini kıramayıp gevşemesi durumunda  2.5150 ve 2.5000 destekleri hedeflenebilir.

Özellikle ABD tarafından  gelecek istihdam datalarının beklentiyi karşılamaması ve yurt içinde TCMB’ye ilişkin endişeleri azaltacak gelişmelerin yaşanması durumunda olası gerilemelerde 2.5000 desteği önem taşımakta. Zira TL’de kısmen de olsa rahatlama görülmesi için kurun 2.5000 desteğini veri ve haber akışı ile kırması gerekmektedir.


 

"
En Çok Okunan Haberler

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Altın fiyatları ne kadar oldu?

İşte dolarda son durum