Dolar direksiyonu zirveye kırdı!

Dolar/TL, bugün piyasada 3.0450 seviyesini test ettikten sonra 3,02`nin üzerinde işlem görüyor. En son Eylül sonunda bu seviyelerde işlem gören kur 24 Eylül`de 3.0750 ile tarihi zirvesini test etmişti.

11.01.2016 Cuma 09:08

Güncelleme : 11.01.2016 Cuma 15:53

Cuma günü akşam saatlerinde 3 seviyesinin hemen üzerinde olan dolar/TL, bugün piyasada 3.0450 seviyesini test ettikten sonra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Orta Vadeli Program (OVP) açıklamalarının ardından geri çekilmeye başladı. Kur 3.01'e çekildi.

En son Eylül sonunda bu seviyelerde işlem gören kur 24 Eylül'de 3.0750 ile tarihi zirvesini test etmişti. Cuma günü 3.1450 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1744/3.1770, 3.28 civarındaki euro/TL ise 3.3152/3.3181 seviyesinde işlem gördü.
 
Çin üst üste ikinci gün yuanın değerini artırarak Pekin'in daha ne kadar değer kaybına izin vereceğine dair endişeleri dindirse de, yönetimin ekonomi politikasına dair eğilimleri konusunda şüpheleri artırdı.

Yuanın 2015 yılında yüzde 4.7 değer kaybetmesinin ardından bu yıl da bugüne kadar yüzde 1.5 düşmesi, bazı ticari rakipler arasında Çin'in rekabet üstünlüğü sağlamak adına "kur savaşı" riskine girdiğine dair alarma neden olmuştu.

Çin ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra TCMB'nin gerekli para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı endişeleri de TL'nin son dönemde dolar karşısındaki kayıplarını artırmasına neden oluyor.

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Piyasa açılışıyla birlikte Cuma günkü direnç noktası olan 3,0260 seviyesini yukarı yönlü kıran paritede yükseliş eğilimi hakim. Paritede direnç seviyelerinden gelen hafif bir kar satışı söz konusu olsa da  3,0260 seviyesinin üzerinde tutunması durumunda 3,05 ve 3,07 seviyeleri sırasıyla hedeflenebilir. Küresel piyasalarda Çin kaynaklı olarak negatif hava devam etmektedir, bu da geçtiğimiz haftaki tablonun bir benzeri olarak riskli varlıklardan kaçış eğiliminin devam etmesi durumunu ortaya çıkarmaktadır.

Çin borsası seansı yüzde 5 üzerinde satıcılı tamamlarken, Asya borsalarındaki genel negatif havanın Avrupa’ya da sıçradığını görmekteyiz. Diğer gelişmekte olan ülke para birimleri Rand ve Ruble haftaya son derece oynak girmiştir, lirada da dolara karşı değer kaybı eğiliminin devamını bekleyebiliriz. Özellikle gösterge faizin yüzde 11 bandı üzerinde kalmaya devam etmesi ve diğer gelişen ülkelerle paralel bir şekilde yükselen risk primi negatif seyrin bir süre daha devam etmesine neden olabilir."
"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü