Dolar kan kaybediyor!

Haftaya 2,84`ün üzerinde başlayan dolar Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek`in açıklamaları sonrası 2,83`ün altına indi.

11.04.2016 Cuma 09:11

Güncelleme : 11.04.2016 Cuma 15:25

Dolar Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası başkanlığına yönelik açıklamaları sonrası düştü.
Dolar/TL, Şimşek'in MB başkanının kurum içinden olacağını açıklamasının ardından 2,83'ün altına geriledi.

Dolar haftaya 2,84'ün üzerinde başlamıştı.

MB Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi 16 Nisan'da doluyor.

Geçen hafta siyasilerden gelen radikal faiz indirimi isteğine dair açıklamalar piyasadaki küresel iyimserliğin TL'de daha sınırlı görülmesine neden olmuş ve dolar/TL bu açıklamalarla  2.87'yi aşmıştı. Ancak kur gelişmekte olan ülkelere yönelik yaşanan ve petrol fiyatlarındaki yüzde 5'e yaklaşan yükselişin de etkilediği iyimserlik sayesinde haftayı 2.85'in hemen altında tamamlamıştı.

Geçen hafta Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın TCMB'nin faiz oranlarını "radikal" şekilde düşürmesi gerektiğini söylemesi ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem'in de benzer açıklamaları Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının bir göstergesi olarak algılandı ve kuru baskı altında bıraktı.

TCMB Başkanı Erdem Başçı dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak olması nedeniyle göreve yeni dönemde kimin geleceği piyasalar tarafından yakından izleniyor. 

Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. Piyasalar enflasyon verilerinin de desteğiyle TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında yeni TCMB Başkanı kim olursa olsun 20 Nisan'da bir indirim olacağını öngörüyor.

Piyasada yakından izlenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise Türkiye'nin "negatif" görünüm ile Baa3 düzeyinde olan kredi notunu güncellemedi ve kredi notuna dair bir değerlendirme yayımlamadı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak