Dolar sanayi üretimine rağmen eriyor!

08.01.2015 Cuma 10:22

Güncelleme : 08.01.2015 Cuma 17:20

Sanayi üretimi verileri beklentinin altında kalsa da dolar/TL'de gelişmekte olan ülkelere paralel gevşeme sürüyor. Güne 2.32 seviyelerinde başlayan dolar 2,2995 seviyesine geriledi.



AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA


Dolar, gelişmekte olan para birimleri karşısında değer kaybederken, beklentinin altında gelen sanayi üretimine rağmen TL de dolar karşısında değer kazanmaya devam ediyor.  


Gün içerisinde en yüksek 2.3236'yı gören dolar, saat 10:07 itibariyle 2.31'in altına sarkarak, 2.3098'den işlem gördü. Dolar 2,2995 seviyesine kadar geriledi.


Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında dolarda değer kaybı yüzde 0.1 ila yüzde 1.4 arasında değişirken, dolar en büyük kaybı Rus rublesi karşısında yaşıyor.



UZMANPARA'ya değerlendirmede bulunan ALB Menkul Değerler analisti Arda Coşar, şunları söyledi:


TUTANAKLARDA SÜRPRİZ İFADE YOK


"Açıklanan FED tutanaklarından 2015 yılında faiz artırım sürecinin başlayacağını ancak bunun Nisan ayından önce başlamayacağını, faiz artırım sürecinin başlama tarihinin açıklanacak verilere bağlı olduğunu anlıyoruz.  Ayrıca enflasyona ilişkin endişelerden bahsedilmiş. Tutanaklar 16-17 Aralık FED toplantısı sonrası karar metni ve FED Başkanı Yellen’in açıklamaları ile paralellik arz ediyor. Bu açıdan tutanaklarda sürpriz bir ifade olduğunu söyleyemeyiz.


ORTA VE UZUN VADEDE YÜKSELİŞ EĞİLİMİNDE


Tutanaklar sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinin , gelişmiş ülke para birimlerinin aksine dolara karşı değer kazandığını görüyoruz. Tabi bu durumdan TL’de etkileniyor ve USDTRY paritesinde olumsuz gelen Kasım ayı sanayi üretim verisine rağmen aşağı yönlü hareket görüyoruz. Dolarda 2,30 seviyesi destek olarak önem arz ediyor. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda  2.2800 desteği hedeflenebilir.


Doların 2.30 üzerinde ısrarla tutunması durumunda ise 2.3150 2.3300 ve 2.3450 dirençleri hedeflenebilir. Özellikle Cuma günü gelecek olan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri kur üzerinde etkili olacaktır. Ancak kısa vadede kurda gevşeme görülebilmekle beraber, orta ve uzun vade de doların değerlenme eğiliminde olduğunu, ABD ekonomisi ve küresel görünümün doları destekleyici yönde olduğunu unutmamakta fayda var."
 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak