Dolar şaşırttı! Kur...

20.01.2015 Cuma 14:16

Güncelleme : 20.01.2015 Cuma 14:37

Merkez Bankası'nın yılın ilk PPK toplantısında politika faizini 50 baz puan indirmesinin ardından dolar olması gerekenin aksine yönünü aşağı çevirdi ve 2.32'ye geriledi.




AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA


Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,25'ten yüzde 7,5'e çekerken, dolar yükselişe geçmek yerine yönünü aşağı çevirdi. Açıklama öncesinde 2.3440 seviyesinde bulunan dolar/TL 2.3260'a gevşedi.

Uzmanlar, piyasaların 50 baz puanlık indirimi fiyatladığını belirterek, beklentinin karşılanmasının dolarda ters etki yarattığına dikkati çekti.

ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, "Son dönemde enflasyonda görülen gerileme ve bu gerilemenin devam edeceği beklentileri ile aynı zamanda siyasi cepheden yapılan faiz indirimi çağrıları Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapabileceği şeklindeki beklentileri yoğunlaştırmıştı" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

'DURUMUN FİYATLANDIĞININ GÖSTERGESİ'

"Piyasa bu süreçte 50 baz puana kadar faiz indirimini fiyatladı, kararın açıklanması ardından ise beklenti gerçekleştiği için Türk Lirası'nda değer kaybı gözükmemektedir. Bu durum da fiyatlandığının göstergesidir. Merkez Bankası politika açıklamasında önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olduğunu belirtti, bu da enflasyonda gerileme devam ettiği sürece faiz indirimlerinin de olası olduğunu göstermektedir.

Diğer taraftan faiz koridorunda herhangi bir ayarlama olmaması, özellikle gecelik borçlanma faizinde değişim olmaması dikkat çekmektedir. Bundan da Merkez Bankası’nın faiz indirse bile ihtiyatlı politikasından vazgeçmediği anlaşılmaktadır. Merkez Bankası politikaları üzerinde Fed’den, Rusya’dan veya diğer faktörlerden kaynaklı küresel riskler bankanın ihtiyatlı para politikasını sürdürmesini gerektirmektedir."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak