Dolarda 7 aydır böylesi görülmedi!

Dolar endeksi 99.378`e çıkarak 7 ayın yeni zirvesini gördü. Yurtiçinde ise dolar/TL 2.92 sınırında işlem görüyor.

10.11.2015 Cuma 15:46

Güncelleme : 10.11.2015 Cuma 17:50

UZMANPARA

Dolar global piyasalarda tırmanışına devam ederken bugün 7 ayın zirvesini gördü.  Endeks bugün yüzde 0.4 yükselişle 99.378'e kadar çıkarken, yurtiçinde de dolar/TL 2.92 seviyesinden işlem görüyor. Sabah saatlerinde kur 2.90 sınırına kadar çekilmişti.

NEDEN YÜKSELİYOR? 

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, Fed’in Aralık ayında faiz artıracağına ilişkin merkez bankası nezdinde verilerin sinyallerin üzerine cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin de beklentilerin çok üzerinde gelmesinin dolardaki değerlenmede etkili olan belli başlı faktörler olduğunu söyledi.

Ekim ayında yüzde 30’larda gezinen Fed’in Aralık’ta faiz artırma ihtimalinin Yellen konuşması sonrasında yüzde 56’ya, istihdam raporu sonrasında da yüzde 72’ye yükseldiğini belirten Erkan, şöyle konuştu:

'MEVCUT DURUM KURDA YUKARIYI İŞARET EDİYOR'

"Bundan sonraki süreçte ABD’den çok kötü veriler gelmediği sürece faiz artırımı ihtimali fiyatlanmaya devam edecektir. Dolar endeksi Nisan ayı seviyelerine gelmekle beraber, dolarda aşırı değerlenme durumu da konuşulabilir; bu durumda da olası “sözlü yönlendirme” hamleleri izlenmelidir. Yellen’in ve diğer Fed üyelerinin konuşmaları iyi okunmalıdır. Ancak bilinmesi gereken durum, Fed’in uluslararası konjonktürden yine biraz uzaklaştığıdır, haliyle enflasyon hedefi beklenmeden faizde 25 pipsi aşmayacak, yani faizi yüzde 0,50 üzerine götürmeyecek şekilde bir artırım yapması daha olası gözükmektedir. Sonrası ise Fed için bir bekleme periyodunu başlatabilir, bu kapsamda 16 Aralık’tan sonra dolar endeksinde de rahatlama görmemiz söz konusu olabilir.

Türkiye’nin gelişen ülkeler içerisinde edineceği konum burada önemlidir, mevcut fiyatlamalar gösteriyor ki; seçimlerin sonuçlanmış olmasındansa icraata dayalı gelişmeler TL’nin kırılganlığının azalmasında baz alınacak noktalar olacak. İçeride siyasi ve ekonomik gündeme ilişkin ne kadar az soru sorulursa, TL o kadar dayanıklı olacaktır. Ancak mevcut durum kurda yukarıyı işaret etmektedir."
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak