Doların 2,50 sınırına yükselmesi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, doların 2,50 sınırına yükselmesine ilişkin, "Döviz çıksın ama yavaş yavaş çıksın.

11.02.2015 Cuma 11:22

Güncelleme : 11.02.2015 Cuma 11:37

Genel prensip olarak dövizin enflasyona yakın bir seviyede değer kazanmasını,  yani TL'nin enflasyon kadar değer kaybetmesini arzuluyoruz. Fakat son dönemde bu  biraz hızlandı" dedi.

 

Zeytinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolardaki ani çıkışları  üreticilerin sevmediğini belirterek, birçok hammaddeyi dolar bazlı aldıklarını  vurguladı.

 

Dolar yükselirken, avronun sabit kalmasının sanayicileri sıkıntıya  soktuğunu aktaran Zeytinoğlu, "Döviz çıksın ama yavaş yavaş çıksın. Genel prensip  olarak dövizin enflasyona yakın bir seviyede değer kazanmasını, yani TL'nin  enflasyon kadar değer kaybetmesini arzuluyoruz. Fakat son dönemde bu biraz  hızlandı" diye konuştu.

 

Ayhan Zeytinoğlu, doların dünya piyasalarında yükseldiğini belirterek,  TL'nin gelişmekte olan ülkeler içerisinde en fazla değer kaybeden ikinci ya da  üçüncü sıradaki para birimi konumunda bulunduğunu, bunun çok arzu ettikleri bir  şey olmadığını bildirdi.

 

İhracatlarının kurla desteklenmesi için TL'nin biraz değersiz  kalmasını istediklerini ifade eden Zeytinoğlu, şunları söyledi:

 

Avrupa Merkez Bankası 'para basacağım' diyor. ABD ise 'faizleri  arttıracağım' diyor. Zaten bu ikisini üst üste koyduğumuz zaman doların değerinin  artacağını görüyorsunuz. Burada önemli olan bizim faizleri nerede tutacağımız. 

Eğer faizleri çok yüksek tutarsak dolar o kadar yükselemez. Ama biz de faizlerin  çok yüksek olmasını istemiyoruz. Bence önümüzdeki dönemde dolar avroya karşı  yüzde 10'dan fazla değer kazanacak. Dolayısıyla TL bazında da yükselme devam  edecek.

Dövizin artması, TL'nin değer kaybetmesi ihracat yapanlar için iyi bir  şey. Olumsuz yönü ise dolar-avro paritesinin avro aleyhine oluşması. Çünkü biz  birçok ürünümüzü dolar bazında alıyor, avro olarak satıyoruz.

Dolayısıyla orada  aleyhte bir durum var. Hızlı artışı sevmeyiz. Çünkü mal bağlantımız vardır.  Ayağımızı ona göre uzatmışızdır. Doların dövizin fiyatının artması bizim alım  gücümüzü olumsuz etkiler. Uzun vadede TL'nin değer kaybetmesini arzuluyoruz ki,  ihracatımızı kolay yapalım."

 

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak