Doların başı dönüyor!

Dolardaki küresel değer kazancı ile dolar/TL 2,64`ün üzerine çıktı. Merkez`in yeni hamlesinin ardından ise dolar dakikalar içinde tekrar 2.6350`nin altına gevşedi.

10.04.2015 Cuma 09:11

Güncelleme : 10.04.2015 Cuma 16:10

AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA

Dolar haftanın son işlem gününde gelişmekte olan para birimleri karşısında yükselirken, yurt içinde de rekora yöneldikten sonra Merkez'in yeni hamlesiyle tekrar gevşedi. Güne 2.62'nin altına başlayan dolar 16 Mart'tan sonra ilk kez 2.64'ün üzerine çıkarak 2.6416'yı gördü.

DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
 
Merkez Bankası, aşırı oynaklık nedeniyle gerekli görülen günlerde döviz satım tutarının bir gün önceden ilan edilen asgari tutarın 30 milyon dolar fazlasına kadar artırılabileceğini açıklamasının ardından ise dolar dakikalar içerisinde ise tekrar 2.6322'ye kadar gevşedi.

Dolar endeksi ise 99.31'i aşarak 3 haftanın zirvesine yükseldi. Dolar 13 Mart'ta 2.6488'le tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

RUBLE POZİTİF AYRIŞTI

Gelişen ülke para birimleri arasında ise Meksika Pezosu dolar karşısında yüzde 0.91 değer kaybederken, Brezilya Reali yüzde 0.75, Türk Lirası 0.74, Güney Afrika Randı yüzde 0.73, Çek Korunası yüzde 0.61 değer kaybı yaşadı.

Rus Rublesi ise pozitif ayrışarak dolar karşısında değer kazanıyor.

TCMB'DEN YENİ HAMLE HABERİ İÇİN TIKLAYIN



NOT: Doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısındaki bugünkü performansını gösterir.

'FED TUTANAKLARI DOLAR LEHİNE GÖRÜNÜM SAĞLADI'

ALB Forex Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, dolarda Fed tutanakları sonrasında yeniden oluşan değerlenme eğiliminin yansımalarının dolar/TL paritesinde de olduğunu söyledi. Dolar endeksinin mart ayı Fed toplantısından bu yana geçen sürede bir mola verdiğine ve kısmi gevşeme yaşadığına dikkati çeken Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

'GÖRÜNÜM YUKARI DOĞRU'

"Bu gevşemede Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında 126 bin gelmesinin de payı vardı. Bunun dolar/TL paritesine yansıması da 2,55 seviyelerine doğru gevşeme oldu, ancak paritede bir süredir kısmi toparlanma görülmekteydi. Bu hafta açıklanana Fed tutanakları piyasalarda dolar lehine görünüm olmasını sağladı ve bu kapsamda dolar endeksinde yeniden 99-100 aralığına doğru hareketlenme gördük. Geniş resimde 2,55 – 2,65 dalgalanma bandında seyir devam etmekle birlikte, şu anda dirence daha yakınız. Bu da görünümün yukarı doğru olduğunu göstermektedir."

HANGİ SEVİYELER TAKİP EDİLMELİ?

2,6480 yakın vadede en yakın direnç olmakla birlikte, iç ve dış kaynaklı gelişmelerin yakından izlenmesi gerektiğine vurgu yapan Erkan "Türkiye’de cari açığın beklentilerin üzerinde gelmesi ve Moody’s öncesinde içeride yaşanan stres de mevcut olsa da gelişmekte olan ülke kur sepetinde liraya özel bir ayrışma gözükmemektedir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı ortalama yüzde 1’lik kayıplar yaşamaktadır.
 
'GLOBAL BAZDA DEĞERLENME VAR'

Dolardaki global bazda değerlenme bu kapsamda pariteyi yukarı taşımaktadır. Önümüzdeki hafta ABD’den açıklanacak TÜFE ve perakende satış gibi önemli datalarda iyimserlik görürsek parite bu zirve seviyelerini de aşarak 2,70’e yol alabilir. Geniş resimde 2,60 ve 2,55 önemli destekler olmakla birlikte, 2,55 aşağısında kalıcılık çok olası görünmemektedir" diye konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Dolar bugün kaç TL? 

Borsa yatay açıldı