Döviz ve emtiada son durum

Dolar fiyatlaması piyasalarda etkili olmaya devam ediyor…

04.07.2017 Cuma 13:55

Güncelleme : 04.07.2017 Cuma 16:07

AHLATCI YATIRIM

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Almanya’da açıklanan Haziran ayı İmalat PMI rakamı 59,6’ya ve Euro Bölgesi İmalat PMI rakamı 57,4 seviyesine yükseldiği görülmekte. Euro Bölgesi İmalat PMI rakamı 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı görüldü. İngiltere’de açıklanan İmalat PMI bir önceki aya göre gerileyerek Haziran ayında 54,3 olarak açıklandı. Euro Bölgesi işsizlik oranı bir önceki ay göre değişiklik göstermeyerek yüzde 9,3 olarak kaydedildi. ABD’de açıklanan İmalat PMI beklentiye yakın 52 olarak açıklanırken ISM İmalat PMI beklentinin üzerinde 57,2 olarak açıklandı. ISM İmalat PMI verisi 2014 Ağustos’tan beri en yüksek seviyesine ulaştığı görüldü. Veri sonrasında dolar kanadında değer kazanımlarının yaşandığı görüldü. ABD borsaları günü karışık tamamladı. Yeni işlem gününde, Avustralya Merkez Bankası politika faizi oranında değişikliğe gitmedi ve yüzde 1,5 oranında sabit bıraktı. ABD’de Kurtuluş Günü nedeniyle bugün piyasalar kapalı. Bugün, İngiltere’de açıklanacak olan İnşaat PMI rakamı ve Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan ÜFE verisi fiyatlamalar açısından yakından takip edilecek.

Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TÜİK tarafından yayımlanan rapora göre TÜFE verisi yıllık bazda yüzde 10,90 ve ÜFE verisi yıllık bazda yüzde 14,87 oranında artış kaydetti. Yurtiçinde İmalat PMI verisi Haziran ayında 54,7 seviyesine yükseldi. Gün içerisinde, kurun dolar kanadında yaşanan kuvvetlenme ile birlikte 3,5664 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. BİST-100 Ulusal endeksi yüzde 0,08 yükseliş ile 100.522 puandan günü tamamladı. TCMB Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün, yüzde 11,96 seviyesinde gerçekleşti. Yurtiçinde, on yıllık gösterge tahvil getirisi yüzde 0,66 artış ile yüzde 10,60 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

USD/TRY

4 Temmuz ABD Bağımsızlık günü öncesi yükselişlerine hız kazandıran kurda Dolar’ın yukarı yönlü potansiyeli etkili oldu diyebiliriz. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazanan Dolar’ın kazançlarını sürdürdüğünü görüyoruz. Dün Türkiye enflasyon verisinde azalış kaydedilmesine rağmen verinin kurda olumlu yansımaları görülmedi. Ayrıca Yunan gemisinin Türk gemisini vurmasıyla TL varlıklarındaki kayıp derinleşti. Bugün ise Bağımsızlık günü olması nedeniyle kurda sınırlı fiyat hareketliliği görebiliriz. USDTRY’nin teknik görünümünde, yükselişlerin 3,5625 direnç seviyesi üzerine taşınması durumunda yukarı yönlü potansiyel artarak devam edebilir. Aşağıda ise 3,5470 olası geri çekilmelerde ön plana çıkıyor.

EUR/TRY

Türkiye enflasyon verisinin aylık bazda yüzde 0,27 seviyesinde gerilemesi TL açısından olumlu iken bu verinin paritede herhangi bir etki yaratmadığını görüyoruz. Ayrıca küresel bazda değer kazanan Dolar’ın bütün ülke para birimleri üzerinde baskısı yakından hissediliyor. Diğer taraftan dün yunan gemisinin Türk gemisine silah açmasıyla değer kaybeden TL’nin paritedeki yükselişlere hız kazandırdığı görülüyor. 4,04 seviyesine dek yükselişlerini taşıyan paritede bugün sadece Euro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi verisi takip edilecek.

EURTRY’nin teknik görünümünde, yükselişlerin 4,04 direnç seviyesini aşması durumunda yükselişler hız kazanarak 4,0570 direncini hedefleyebilir. Türk Lirası’ndaki değer kaybının kazanca dönüşmesi halinde ise 4,0240 desteği ilk olarak test edilmek istenebilir.

EUR/USD

Haftaya güçlü başlayan Dolar varlıkları paritede satış baskısı yarattı. 1,1440 seviyesinden dönüş gerçekleştiren paritede 1,1360 seviyesinde fiyatlamalar sürüyor. ABD ISM İmalat PMI verisindeki pozitif görünüm Dolar’daki kazançların artmasına yol açtı diyebiliriz. Bugün 4 Temmuz ABD Bağımsızlık günü olması nedeniyle paritede sınırlı fiyat hareketliliği dikkat çekebilir. Ayrıca Euro Bölgesinde ÜFE verisi takip edilecek.
Yükselen kanal içerisinde fiyatlanan EURUSD’de, Dolar’ın baskısı 1,1360 seviyesine varan geri çekilmeyi beraberinde getirdi. Düşüşlerin devam etmesi halinde 1,1330 ilk destek seviyesi olarak takip edilebilir. Paritede uzun soluklu yükselişlerin tekrardan yukarı yönlü atakları arttırması durumunda ise 1,1440 direnç seviyesinin aşılması gerekiyor.

ONS ALTIN

Dolar’ın kazançlarını genişletmesi ile yönünü aşağı çeviren Ons Altın’da satış baskısı sürmeye devam ediyor. Özellikle 1220 desteğinin aşağı yönlü geçilmesiyle düşüşlerin derinleştiğini görebiliriz. Küresel risk iştahında meydana gelen artış ile beraber yükselen tahvil faizi oranı Ons Altın’daki zayıf görünümü destekleyici nitelik taşıyor. Bugün ise ABD piyasalarının Bağımsızlık günü olması nedeniyle kapalı olduğunu belirtelim. Ons Altın’ın teknik görünümünde, düşüşlerin devamında 1220 destek seviyesinin geçilmesiyle düşüşler 1215 ve 1210 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Paritenin kısa vadeli toparlanma hareketinin devam etmesi halinde ise ilk olarak 1226, ardından 1232 direnç seviyesi test edilmek istenebilir.

GBP/USD

Dolar’ın yaratmış olduğu baskı ile paritede tekrardan 1,2940 seviyesine varan düşüş gerçekleştiğini görüyoruz. Ayrıca İngiltere İmalat PMI rakamında meydana gelen değer kaybının da Sterlin üzerinde baskı oluşturduğu görülmekte. Bugün 4 Temmuz ABD Bağımsızlık günü olması nedeniyle ABD piyasaları kapalı ancak İngiltere’de açıklanacak olan İnşaat PMI verisi parite fiyatlamalarında etkili olabilir. GBPUSD paritesine teknik olarak bakacak olursak, düşüşlerin 1,2940 seviyesi altına sarkması durumunda geri çekilmeler 1,29 desteğine dek sürebilir. Paritede yeni bir yükseliş isteğinin doğması açısından ise 1,3030 direnç seviyesi üzerinde kapanışlara ihtiyaç var.

USD/JPY

Dolar’da meydana gelen değer kazanımı gelişmekte ve gelişmiş olan ülke para birimleri üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Özellikle Yen para biriminin gelişmiş ülke para birimleri içerisinde negatif ayrıştığını görüyoruz. Bu negatif ayrışma paritede yükselişlerin hız kazanmasına neden oldu diyebiliriz. Bugün ABD piyasalarının Bağımsızlık günü olması nedeniyle kapalı olması paritede sakin bir günü beraberinde getirebilir.
Yükselen kanal formasyonu içerisinde fiyatlanan paritenin kanalın üst bandını zorladığı görülüyor. Özellikle 113,25 direnci üzerinde kapanışlar yapılması halinde yükselişlerin hız kazandığını görebiliriz. Ancak kısa vadeli geri çekilme hareketinin devam etmesi halinde 112,75 destek seviyesi üzerindeki görünümün korunması önemli.

HAM PETROL

Haftaya pozitif bölgede başlayan Ham Petrol’de Irak Petrol Bakanının yapmış olduğu açıklamalar takip edildi. Irak Petrol Bakanı daha derin üretim kısıntısından söz edebilmek için izleme komitesinin yapacağı tespitleri takip edeceğiz dedi. Bu açıklama sonrasında 46,40 direncini aşan bir Ham Petrol fiyatı gördük. Ancak OPEC anlaşmasından muaf tutulan Nijerya ve Libya’nın üretiminin had safhaya ulaşması tekrardan Ham Petrol fiyatlarının geri çekilmesine neden oldu. Bugün açıklanacak APİ stokları Ham Petrol fiyatlarına yansıyabilir.

Teknik bir değerlendirme yapacak olursak, 21 Haziran tarihinde başlayan yukarı yönlü trendin hız kesmeden devam ettiğini görüyoruz. Özellikle yukarı yönlü potansiyelin 47,35 seviyesini geçmesi halinde yeni bir yükseliş isteğinin doğduğunu görebiliriz. Aşağıda ise 46,40 desteğine dikkat etmekte fayda var.

SP500

ABD makroekonomik verilerin olumlu seyri ile yükselişlerine hız kazandıran endekste tekrardan 2438 seviyesinden dönüş gerçekleştiğini görüyoruz. Özellikle ABD’de ISM İmalat PMI verisinin 2014 yılından bu yana en yüksek seviyede açıklandığını görüyoruz. Bugün 4 Temmuz ABD Bağımsızlık günü olması nedeniyle ABD piyasaları kapalı.

S&P500 endeksine bakacak olursak, yukarı yönlü potansiyelin devam etmesi halinde 2429 ve 2434 endeksin bir sonraki hareket alanı olarak takip edilebilir. Endekste oluşabilecek aşağı yönlü hareketlerde ise 2424 desteği ilk olarak göz önünde bulundurulabilir.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma