Draghi enflasyon mücadelesine odaklanıyor

Yunanistan’ın kurtarma paketi görüşmelerinden uzatma kararı çıkması AMB Başkanı Draghi’ye Euro Bölgesi’nin sıkıntılı enflasyon görünümüne odaklanma fırsatı verdi

25.02.2015 Cuma 11:30

Güncelleme : 25.02.2015 Cuma 12:37

Yunanistan’ın kurtarma paketi görüşmelerinden uzatma kararı çıkması Avrupa Merkez Bankası (AMB) Mario Draghi’ye dikkatini Euro Bölgesi’nin sıkıntılı enflasyon görünümüne verme olanağı sağladı.

Yunanistan hükümeti tarafından sunulan reform teklifleri, AMB Başkanı tarafından “geçerli bir başlama noktası” olarak tanımlandı. Söz konusu reform önerileri, AMB’yi Yunan bankalarını fonlama ile ilgili acil sorunlardan kurtararak kurumun deflasyon tehdidini uzaklaştırmak için hazırladığı 1.1 trilyon euroluk (1.3 milyar dolar) parasal genişleme programının detaylarına odaklanma imkanı veriyor.

Çarşamba günü Brüksel’deki Avupa Parlamento’suna katılacak olan Draghi, Almanya, İspanya ve İtalya’dan tüketici fiyatlarındaki düşüşün sürdüğünü gösterecek verileri almak üzere. Pazartesi günü açıklanacak Euro Bölgesi verilerinin, fiyatların rekor hızda gerilediğini göstermesi bekleniyor. AMB yeni beklentilerini gelecek hafta açıklayacak.

Amsterdam’daki ING Groep NV kıdemli ekonomistlerinden Teunis Brosens, “Draghi, Yunanistan ile ilgili oldukça rahatlamış olabilir. Şimdi parasal genişleme üzerine odaklanacaktır. Enflasyon en az yaza kadar negatif kalabilir” dedi.

Bloomberg’in aylık anketine katılan ekonomistler Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatlarının bu çeyrekte yüzde 0.5 ve 2015’te yüzde 0.1 gerileceği tahmininde bulunuyor. AMB yeni tahminlerini 5 Mart’ta açıklayacak. AMB Aralık ayındaki tahmininde enflasyonun bu yıl yüzde 0.7 ve 2016’da yüzde 1.3 olabileceği açıklamasında bulunmuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma