Dünya Bankası`ndan Türkiye`ye 400 milyon dolarlık kredi

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, "Türkiye`deki Finansmana Kapsayıcı Erişim Projesi"ne yönelik 400 milyon dolar tutarındaki bir krediyi onayladı.

23.05.2018 Cuma 10:54

Güncelleme : 23.05.2018 Cuma 16:46

Dünya Bankası tarafından yapılan basın açıklamasına göre, banka  finansmanı Türkiye'nin kadınları ve korunmasız grupların finansmana erişim ve iş  gücü piyasalarına katılımlarını artırıyor.
 
Projede kadınları kapsayıcı işletmeler ve Geçici Koruma Sağlanan  Suriyeli akışından etkilenen daha az gelişmiş alt bölgelerdeki işletmeler için  daha uzun vadeli finansmana erişimin artırılması amaçlanıyor.
 
Proje, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin garantörlüğü altında, borçlu  ve uygulayıcı kuruluş sıfatı ile Türkiye Sınai Kalkınma Bakası (TSKB) aracılığı  ile uygulanacak.
 
Toplam Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) kredi tutarının  yüzde 60'ı münhasıran 250'den az çalışanı olan şirketler olarak tanımlanan  KOBİ'lere kullandırılacak.
 
Kaynakların iki hedef faydalanıcı grup arasında dengeli tahsis  edilmesini sağlamak için toplam IBRD kredi tutarının en az yüzde 30'u kadınları  kapsayıcı şirketlere ve en az yüzde 30'u daha az gelişmiş alt bölgelerde faaliyet  gösteren şirketlere tahsis edilecek.
 
"İSTİHDAM FIRSATLARINI ARTIRMAYI AMAÇLAMAKTADIR"
  
Açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Ülke  Direktörü Johannes Zutt, Dünya Bankası'nın Türkiye'de uzun vadeli finansmana  erişimi artırmak amacıyla çeşitli kanallar yoluyla çalışmalar yaptığını  belirterek, "Kadınların yönettiği işletmeler finansmana erişimde kısıtlarla karşı  karşıya kalmaktadır ve bu projenin katılımcı bankaların bu işletmelere daha geniş  şekilde ulaşmalarına yardımcı olması beklenmektedir." ifadesini kullandı.
 
Zutt, şunları kaydetti:
 
"Aynı zamanda, Türkiye savaş sebebiyle evlerini terk etmek zorunda  kalan 3 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapmaktadır ve Suriyeli  sığınmacıların birçoğu Türkiye'nin zaten daha az gelişmiş yerlerinde yaşamakta.  Bu proje kadınları kapsayıcı işletmelere yardımcı olmanın yanı sıra sığınmacı  nüfusunun yüksek olduğu yerlerde faaliyet gösteren işletmelerin finansmana daha  iyi bir şekilde erişmelerine yardımcı olmayı ve böylelikle hem sığınmacılar için  hem de onlara ev sahipliği yapan Türkler için istihdam fırsatlarını arttırmayı  amaçlamaktadır."
 
2018-2021 mali yıl dönemini kapsayan Türkiye Ülke İşbirliği Çerçevesi  (CPF) ile tamamen uyumlu olan proje, CPF'de belirtilen "yetersiz hizmet alan  kesimler için finansmana erişimin arttırılması" ile "kadınlar ve kırılgan gruplar  arasında iş gücüne katılımın artırılması" stratejik amaçlarını doğrudan  destekliyor.
 
Projeye yönelik sağlanan finansman aracı, ilk altı yılı geri ödemesiz  olmak üzere 29 yıl vadeli, değişken marjlı, eşit anapara geri ödemeli bir IBRD  Esnek Kredisi olup, taahhüde bağlı bir geri ödeme programına sahip.
 
  

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak