Dünyanın 4`te 1`i negatif faiz bölgesinde!

Küresel çapta merkez bankalarının negatif faiz oranlarına giderek olumlu bakmaya başlamasıyla dünya ekonomisinin yaklaşık dörtte biri negatif faiz bölgesinde bulunuyor

29.01.2016 Cuma 14:53

Güncelleme : 29.01.2016 Cuma 18:09

Merkez bankaları negatif faiz oranlarına giderek daha olumlu bakmaya başladı.

BloombergHT'nin haberine göre, Japonya Merkez Bankası (BOJ), borçlanma maliyetlerinin bir kısmını sıfır seviyesinin altına çekip bankaların rezervlerinin bir kısmını cezalandırarak piyasaları şaşırttı. Böylece BOJ, bir zamanlar önemli ölçüde olumsuz yaklaşılan negatif faiz konusuna sıcak bakmaya başlayanlar kulübüne girmiş oldu.

Dünya ekonomisinin yaklaşık dörtte üçünün negatif faiz bölgesinde olmasına karşın, politikalar bankalara zarar verme riskine rağmen daha da ileri gidilmesi yönünde. Politikaların etkilerinin ekonomiye henüz yansımıyor olması ise faizleri daha da indirmesi için sahneyi Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) hazırlarken, aynı zamanda ABD'nin olumsuz koşullara maruz kalması durumunda Fed'in de aynı yoldan gidebileceği yönündeki spekülasyonu güçlendiriyor.

Londra'da Oxford Economics Ltd. ekonomisti Gabriel Stein, “Negatif faiz artık 'yeni normal' olarak kabul görüyor” dedi.

Japonya'nın üç aşamalı sistemlerinin bir parçası olarak negatif faizin benimsenmesiyle birlikte BOJ, 2016 başından bu yana küresel büyümeye ilişkin görünümün bozulmasıyla daha fazla teşviğe son yönelen merkez bankası oldu. Hisse senetlerinin değer kaybetmesi ve emtia fiyatlarının Çin etkisiyle düşmesiyle birlikte AMB, Mart ayı için yeni teşvik sinyali verirken bu hafta Fed, Mart'ta faiz artırımına gidilme ihtimalini düşürdü.

Frakfurt'ta Commerbank AG sabit getirili varlıklar araştırma bölümü başkanı Christoph Rieger, “Bu durum Fed'in daha az şey yapabileceği ve AMB'nin daha fazla şey yapması gerektiği yönündeki spekülasyonu güçlendirebilir” dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma