E-ticaret kullanan sayısı 12 milyonu aştı!

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhun "E-ticareti kullananların sayısı 12 milyonu aştı. Buna karşın ülkemizde e-ticaretin toplam perakende içindeki oranı henüz gelişmiş ülkeler seviyesinde değil" dedi.

30.04.2015 Cuma 12:44

Güncelleme : 30.04.2015 Cuma 13:12

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, Türkiye'de e-ticaret firmalarının sadece bireysel tüketicilere yönelik satışlarının 20 milyar liraya yaklaştığını belirterek, "E-ticareti kullananların sayısı 12 milyonu aştı. Buna karşın ülkemizde e-ticaretin toplam perakende içindeki oranı henüz gelişmiş ülkeler seviyesinde değil" dedi.


ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Orhun, yaptığı açıklamada, teknolojideki gelişmelerin yardımıyla son yıllarda Türkiye'de ve dünyada internet üzerinden mal ve hizmet alım-satımının arttığını ifade etti.


Türkiye'de e-ticaretin toplam perakende içindeki oranının henüz gelişmiş ülkeler seviyesinde olmadığına işaret eden Orhun, "Türkiye'de bireysel tüketicilerin elektronik ticaret hacmi 20 milyar lira seviyesine yaklaştı. E-ticareti kullananların sayısı 12 milyonu aşmış durumda. Bu çok önemli bir hacim olmasına rağmen ülkemizde e-ticaretin toplam perakende içindeki oranı henüz gelişmiş ülkeler seviyesinde değil. Halihazırda toplam perakendenin yüzde 2'sinin altında bir hacime sahibiz. Gelişmiş ülkelerde toplam perakendenin yüzde 10'una yakın bir kısmı elektronik ticaretten sağlanmaktadır. Ülkemiz de genç nüfusu, gelişmiş finansal ve lojistik yapısıyla bu hacimlere ulaşacaktır. Kısacası elektronik ticaret hala büyük bir potansiyel barındırmaktadır" ifadelerini kullandı.


Orhun, 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un ağırlıklı olarak elektronik ticarette kullanılan iletişime sınırlamalar ve kurallar getirdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:


"Yeni kanunla beraber, ticari elektronik iletiler alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek ve talebin ulaşmasını müteakip gönderici, üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durduracak. Hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam bedel de dahil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlayacak ve elde ettiği kişisel verilerin güvenliğinden sorumlu olacak.


Söz konusu kanun sektör açısından olumlu olmasına karşın, elektronik ticaretin küçük bir kısmını kapsıyor. Elektronik ticaret ile tüm konuların tek bir kanun altında toplanması, sektöre yeni katılan firmaların uymaları gereken yükümlülüklere ulaşmalarını kolaylaştıracaktır. Kanunlarda elektronik ticaretin adının ayrı bir başlıkta geçmesi ve bununla ilgili düzenlemeler yapılması devletimizin de sektörümüze verdiği önemi göstermesi açısından gayet sevindirici bir gelişme. E-ticarette ETİD üyeleri gibi büyük firmalar güvenlik konusunda zaten önlemlerini alıyor. Veriler çok güvenli bir şekilde korunuyor ancak kanun, tüm sektörde uyulması gereken normlar getirmesi açısından önem taşıyor."


Uygulamaların Türk e-ticaret sitelerine, yabancı rakiplerine göre bariyerler getirmemesinin önemini vurgulayan Orhun, e-ticaret sitelerinin özellikle sipariş adımlarında değişiklikleri çok dikkatli yaptığını, bu nedenle yönetmeliklerin alışveriş sürecini zorlaştırmamasının çok önemli olduğunu söyledi.


Orhun, uygulanabilir, müşterinin alışkın olduğu deneyimi bozmayan yönetmelikler getirildiği taktirde e-ticaret ivmesini sürdüreceğini anlatarak, şöyle devam etti:


Yönetmeliklerle getirilen düzenlemelerin, kullanıcıların alışık olmadığı kurallar getirmesi halinde bunun negatif etkisinin olabileceğine dikkati çeken Orhun, düzenlemelerin global sektör normlarının dışında olması durumunda kullanıcıların yabancı internet sitelerine kayabileceğini ifade etti.


GLOBAL E-TİCARET 2018'DE 2 TRİLYON 500 MİLYAR DOLARA YÜKSELECEK

Araştırma şirketi e-Marketer'in dünya çapında yaptığı araştırma ve tahminlerine dayanarak yayınladığı rapora göre, e-ticaret hacminin dünya çapında 2015'te yüzde 16 artarak 1 trilyon 700 milyar dolara ulaşacak. 2016'da e-ticaret hacminin 2 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor. 2018'de ise söz konusu rakam 2 trilyon 500 milyar dolara yükselecek. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'in 2018 yılında global online perakende satışlarının yüzde 40'ını gerçekleştirecek ve ülkede online satışlar 1 trilyon doları aşacak.


Geçen yıl dünya çapında 1 trilyon 500 milyar dolarlık e-ticaret yapıldı. Çin ve ABD 2014'te dünya çapında e-ticaretin yüzde 55'ini gerçekleştirdi.


İNTERNETTEN YAPILAN KARTLI ÖDEME MİKTARI 2014'DE 42 MİLYAR OLDU


Bankalararası kart merkezine göre geçen yıl Türkiye'de internetten yapılan kartlı ödeme miktarı 41,8 milyar lira oldu. Söz konusu rakamın içinde bireysel müşterilerin yaptığı harcamalar ve firmaların harcamaları da bulunuyor. Söz konusu rakam 2013 yılında 34,6 milyar lira olarak gerçekleşmişti. 2010 yılında sadece 12 milyar 88 milyon liralık hacim oluşmuştu.


Türkiye'de 14 bini aşkın e-ticaret sitesi ve 7 milyonun üzerinde kayıtlı müşterinin olduğu tahmin ediliyor.


Öte yandan, E-ticaret Avrupa'nın raporuna göre Türkiye'de işletme ile tüketici arasındaki e-ticaret 2011 yılında yüzde 57,4 büyüdü. Büyüme oranı 2012 ve 2013 yılında yüzde 35'lerde kaldı. Geçen yıl ise bu oran tahmini yüzde 12,3 oldu.


2017'DE KULLANICI SAYISI 50 MİLYON OLACAK

E-Marketer'ın araştırmasına göre 2015'de dünya çapında internet kullanıcı sayısı yüzde 6,2 artarak 3 milyarı aşacak. Türkiye'deki internet kullanıcı sayısı da 44,7 milyon ulaşacak. İnternet kullanıcı sayısı 2017'de 50 milyonu aşması bekleniyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak