ECB `Finansal İstikrar Değerlendirme` raporunu yayınladı

Avrupa Merkez Bankası, küresel ekonomik büyüme beklentilerine yönelik belirsizliklerin finansal piyasalarda yüksek dalgalanmalara yol açtığını belirterek, "Beklenenden daha zayıf bir büyüme ve ticari ihtilafların olası artışı, varlık fiyatlarındaki düşüşü tetikleyebilir" uyarısında bulundu.

29.05.2019 Cuma 15:13

Güncelleme : 30.05.2019 Cuma 10:38

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi’ne ilişkin "Finansal İstikrar Değerlendirme" raporunu yayımladı.

Rapora ilişkin yapılan açıklamada, son zamanlarda önemli ölçüde  büyüyen küresel kaldıraçlı kredi sektörünün (Kaldıraçlı krediler, halihazırda  önemli miktarda borcu ve kötü bir kredi geçmişine sahip şirketlere veya kişilere  verilen kredi türü) şirketlerin zayıf kazançlarına “duyarlı” olduğu belirtilerek, bu sektörün finansal istikrar için risk oluşturabileceğine işaret edildi.

ECB raporunda, Euro Bölgesi'nde bankaların düşük karlılıkla mücadele  etmeye devam edeceğine vurgu yapılarak, “Euro Bölgesi bankalarının büyük bir kısmı, yatırımcıların talep ettiği yüzde 8 ile yüzde 10 arasında getirileri  yerine getiremeyecek.” ifadesine yer verildi.

Yatırım fonu sektöründe yüksek risk alan fonlara değinilen raporda,  finansal varlıkların ani bir şekilde yeniden fiyatlandırılmasının yatırımcıların  paralarını fonlardan çekmesine yol açabileceği belirtildi. Raporda, bunun da  varlıklarda zorunlu satışlarının yapılmasına yol açacağı ve daha az likit  piyasalarda stresi artıracağı uyarısında bulunuldu.

ECB raporunda, büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin gerçekleşmesi  durumunda gayrimenkul fiyatlarında düzeltme olabileceği konusunda da uyarıda  bulunuldu.

Kamu ve şirket borçlarına da değinilen raporda, “Büyümeye yönelik  devam eden kalıcı aşağı yönlü riskler, borçlu şirketlerin ve hükümetlerin  bilançolarının güçlendirilmesi ihtiyacını pekiştiriyor.” ifadelerine yer verildi.

Raporda görüşlerine yer verilen ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guintos, “Büyüme görünümüne yönelik aşağı yönlü risklerin gerçekleşmesi durumunda,  finansal istikrar için riskler oluşabilir. Büyüme görünümü, finansal istikrar  için tüm ana risklerin merkezinde bulunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma