ECB paranın musluğunu sonuna kadar açtı!

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı. ECB, faiz oranlarını indirirken varlık alım programını artırdı.

10.03.2016 Cuma 14:45

Güncelleme : 11.03.2016 Cuma 09:09

UZMANPARA/AJANSLAR

Avrupa Merkez Bankası (ECB), tüm faiz oranında indirime giderken, varlık alım miktarını 60 milyar eurodan 80 milyar euroya çıkardığını bildirdi. bir başka deyişle ECB paranın musluğunu sonuna kadar açarken, uzmanlar bu paranın Türkiye'ye de akabileceğini belirtiyor.

ECB'nin bugünkü toplantısının ardından, refinansman operasyon faiz oranını yüzde 0,05'ten yüzde 0,00'a çekti. Analistler, faiz oranını değiştirmeyeceğini tahmin ediyorlardı. 

'VARLIK ALIM PROGRAMI 2017'YE KADAR SÜRECEK'

ECB, öte yandan bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen gösterge faiz oranını gösteren mevduat oranını yüzde -0,30'dan yüzde -0,40'a çekerken, marjinal gösterge faiz oranını yüzde 0,30'dan yüzde 0,25'e indirdi. Piyasa beklentisi mevduat oranının yüzde -0,40'a çekileceği, marjinal faiz oranının değişmeyeceği yönündeydi.

ECB, varlık alım miktarını 60 milyar eurodan 80 milyar euroya çıkardığını bildirdi. ECB'den yapılan açıklamada, 4 TLTRO ihalesi düzenleneceği ifade edilirken, bunların her birinin vadesinin 5 yıl olacağı ve ihalelere Haziran ayında başlanacağı kaydedildi.

ECB, varlık alımlarına uygun varlıklara euro cinsinden yatırım yapılabilir nota sahip banka dışı şirket tahvillerini de ekledi. Karar sonrası Euro/TL kuru 3,18'li seviyelerden 3,13'lere geri çekildi. Euro/Dolar paritesi 1,0872 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL kuru 2,88'in altına gerilerken, BIST 100 endeksi yüzde 0,76 primle 79,334 puanda işlem görüyor.

Bugün TSİ 15:30'da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi toplantı ile ilgili basın toplantısı düzenleyecek.

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan şunları söyledi:

"
Ekonomik toparlanmanın yavaşlaması ve deflasyon endişelerinin geri dönmesi Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alım programında daha kararlı adımlar atmaya zorlayan etmenler olarak öne çıkmıştır. Negatif faiz tartışmalarının büyük merkez bankaları nezdinde bu kadar büyüdüğü bir ortamda, küresel piyasalar da AMB’nin üzerine büyük bir yük yüklemişti, hali hazırdaki 10 bps mevduat faizi indirimi ve parasal genişleme beklentileri
son dönemde Euro’yu zayıflatmışken, AMB’nin bu beklentilerin ötesine geçmesiyle beraber piyasa tepkisinin ilave hareketler ortaya çıkardığını görmekteyiz. Aralık’ta su tabancası kullanmayı tercih eden AMB, Mart ayında bazukayı kullanmak durumunda kalmış görüntüsü vermektedir.

Negatif faizin ana amacı, bireylerin parayı bankalara yatırmaları yerine harcamalarını teşvik etmek, bankaların da daha çok kredi vermesini sağlamak; böylece de ekonomik aktiviteyi canlandırarak enflasyona katkıda bulunmak. Negatif mevduat faizi artık daha da negatif, ancak en azından beklenen kadar bir indirim söz konusudur. Mevduat faizinde beklenen indirimin çok ötesine gidilmedi. Refinansman ve marjinal borç verme faizinde yapılan 5’er bps’lik indirim ile bu genişleme beklentileri karşılanmaya çalışılmış. Ancak yapılan indirim miktarları bakımından refinansman faizinde ve marjinal borç verme faizinde daha çok teknik ayarlama oldu diyebiliriz. Genişlemenin boyutunu artıran bir başka hamle de, bankalara yönelik 4 yıl vadeli LTRO programı oldu.

Paketin beklenenden kuvvetli gelmesi piyasanın ilave tepkiler vermesine neden oldu. Euro/dolar paritesinde 1,0850’ye doğru bir gevşeme olmakla birlikte, Avrupa faizlerinde de aşağı yönlü hareketin sert olduğu görülmektedir. Fransa 10 yıllıklarının getirisi yüzde 0,44, Almanya 10 yıllıklarının getirisi yüzde 0,18 seviyelerine kadar geri geldi. Dolar/TL tarafında 2,88 seviyesine doğru bir gevşeme meydana geldi. Gelişmekte olan ülke kur sepetinde gelişen Avrupa para birimlerinde değer kaybı, diğer para birimlerinde değer kazancı görülmektedir. Değer kazançlarının nedeni, güçlü genişleme paketinin oluşturduğu fon akımı beklentisidir. Türk lirasının da olumlu olmakla beraber sınırlı bir reaksiyon verdiğini söyleyebiliriz. Ancak Türk lirasında bu hareketin uzun vadeye yayılmasını beklemiyoruz."

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Altın yatırımcılarının gözü Fed faiz kararında

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?