ECB Yunan bankalarını sıkıştırabilir

ECB, Yunan bankalarının likidite yardımlarına ulaşmak için gösterdikleri teminatta daha sert kesintiler uygulamaya hazırlanıyor.

01.07.2015 Cuma 11:53

Güncelleme : 02.07.2015 Cuma 09:41

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yunanistan’ın sorunlu bankalarını daha da sıkıştırmaya hazırlanıyor.

Euro Bölgesi merkez bankalarından yetkiler Çarşamba günü Franfurt’ta bir araya gelecekler. Yetkililer toplantıda birden fazla Yunan bankasını uçurumun kenarına itecek bir karar alabilirler.

Financial Times'ın haberine göre ECB Yönetim Kurulu, Yunan bankalarının acil durum likidite yardımlarına ulaşma karşılığında gösterdikleri teminatta daha sert kesintiler uygulamaya hazırlanıyor. Söz konusu kesintiler yeterince sert olursa, bankalar hayati fonlamaya erişmede güçlük çekebilirler.

ECB Pazar günü Yunan bankalarına sağlanan Acil Durum Likidite Yardımı’nın (ELA) üst limitini 89 milyar euro olarak belirledi. AMB artan temerrüt riskini yansıtmak amacıyla bankaların teminat olarak kullandığı Yunanistan tahvillerine ve hükümet destekli varlıklara daha büyük iskontolar uygularsa, bankalar bu acil gecelik borçları çevirmekte güçlük çekebilirler.

Frankfurt ve Brüksel’de Yunanistan’ın dört büyük bankasının bu haftayı atlatıp atlatamayacağı ile ilgili şüpheler bulunuyor. Banka şubelerinin Salı gününe kadar kapalı olmasına ve ATM’lerden günlük 60 euro çekilmesine izin verilmesine rağmen, yetkililer bazı bankaların çok zayıf olduğu endişesindeler. Bankaların Pazar gününe kadar müşterilerine hizmet veremeyeceğinden korkuluyor. Yunanistan Pazar günü referanduma giderek uluslararası kreditörlerin şartlarını kabul edip etmemeyi oylayacak.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak