Eczacıbaşı, Portekiz’de maden avına çıktı

Eczacıbaşı Holding`e ait Esan, EsanMet Portugal adıyla Portekiz’de maden aramak için bir ortaklığa gitme kararı aldı.

17.10.2016 Cuma 14:02

Güncelleme : 17.10.2016 Cuma 16:47

Türk maden şirketlerinin gözde bölgesi olarak Afrika, Orta Amerika ve Orta Asya öne çıkar genelde. İrili ufaklı birkaç şirket ise Rusya’nın Sibirya Bölgesi’nde maden aramak için çalışma yapıyor. Ancak son dönemde Türk şirketler Avrupa’da maden avına çıkmış durumda...

Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre, İspanya ve İrlanda’da maden aramak için çalışma yapan Türklerin kıtadaki gözdesi ise Avrupa Birliği’nin batı ucundaki kapısı Portekiz...

Türk yatırımcılar için Portekiz pazarı genelde pek ilgi gören bir coğrafya değil; ancak oraya ilk ayak basan şirketin Türkiye’nin en büyük gruplarından biri olduğunu öğrenince yeni bir furyanın da başlayacağı beklentisi büyük.

LİZBONLU ORTAĞIYLA 3 RUHSAT ALDI

Portekiz’de maden avına çıkan grubun adı Eczacıbaşı Holding. Holdinge ait Esan, EsanMet Portugal adıyla Portekiz’de maden aramak için bir ortaklığa gitme kararı aldı. Lizbon merkezli Empresa de Desenvolvimento Mineiro (EDM) şirketi ile işbirliği yapan EsanMet Portugal, 3 farklı bölgede arama yapmak için ruhsat aldı ve çalışmalara başladı.

Türkiye’de 40 yıla yakın bir geçmişi olan Esan, böylece Anadolu’da yaptığı madencilik birikimini de Avrupa’ya taşıdı. Esan yöneticilerinden aldığım bilgiye göre, 3 yıllık süreçte gerçekleşecek bu çalışmada metalik madenler aranacak.

CİROSU 628 MİLYON LİRA

Biraz Esan hakkında bilgi verirsek, Eczacıbaşı için madenciliğin önemi daha da anlaşılır olacak.
Holdingin seramik fabrikalarına hammadde temini amacıyla 1978 yılında kurulan Esan, şu anda Türkiye'nin önde gelen endüstriyel mineral ve metalik maden üretici ve ihracatçılarından biri olarak öne çıkıyor.

1979’da Türkiye’deki ilk kil zenginleştirme tesisini kurduktan sonra 1985 yılında da Türkiye’nin ilk feldspat fl otasyon tesisinin kuruluşuna imza atan Esan, 2009'da kadar feldspat, kuvars, kil, bentonit ve kaolen başta olmak üzere endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi.

Metalik sınıfta ise Esan’ın yaptığı çalışmalar genelde magnezyum, kurşun ve çinko üzerine... 37 maden ocağı bulunan Esan’ın Bozüyük, Çanakkale, Çine, Milas, Eskişehir ve Balya’da toplam 7 tesisi var.

40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Esan’ın İtalya, Çin ve Ukrayna’da da ofisleri bulunuyor. 2014’te İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı 'En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu' listesinde 190’ıncı olan Esan, 2015’te ise 28 basamak birden yükselerek 628 milyon liralık cirosuyla 162’nci sıraya yerleşti.

"
En Çok Okunan Haberler

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?