`Ek gümrük vergileri uygulanırsa ABD ve Çin büyük kayıplar görebilir`

Almanya`nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Çin`e karşı ek gümrük tarifeleri uygulaması halinde Çin`in ABD`ye yaptığı ihracatta 171,3 milyar avroluk kayıp olacağını duyurdu.

25.02.2019 Cuma 14:09

Güncelleme : 26.02.2019 Cuma 10:20

 
 
Enstitüden yapılan açıklamada, Ifo'nun yaptığı son araştırmaya göre,  Pekin'in, Trump yönetimine misilleme yaparak ABD ürünlerine yüzde 25 ek vergi  uygulaması durumunda ABD'nin Çin'e yaptığı ihracatta 51 milyar avro değerinde  kayıp olacağı belirtildi.
 
Araştırmaya göre, Donald Trump yönetiminin Çin'e karşı ek gümrük  tarifeleri uygulaması halinde  Çin'in ABD'ye yaptığı ihracatta 171,3 milyar  avroluk kayıp olacağı kaydedilen açıklamada, şu anda uygulanan ek gümrük  tarifelerinin, ABD’in Çin'e ihracatını 37,1 milyar avro düşürebileceği ve ABD'nin  GSYH'sine 2,6 milyar avroluk bir etki yapabileceği aktarıldı.
 
 Söz konusu tarifelerin Çin’in ABD’ye ihracatını 52,1 milyar avro  geriletebileceği ve Çin'in GSYH'sinde ise 5,7 milyar avroluk kayba neden  olabileceği belirtilen açıklamada, Avrupa'nın söz konusu durumdan karlı  çıkabileceği ve kıtanın ekonomisine 345 milyon avroluk olumlu katkı yapabileceği  bildirildi.

"ABD ve Çin ikili ticaret dengesi gelişebilir"

Ifo Uluslararası Ekonomi Merkezi Müdürü Prof. Gabriel Felbermayr,  konuya ilişkin değerlendirmesinde, mevcut gümrük tarifeleri ve karşılıklı ek  gümrük tarifelerinin ABD'ye, Çin'e karşı biraz daha ilerlemiş bir ticaret dengesi  sağladığını kaydetti.
 
Felbermayr, "ABD Başkanı Trump'ın amacı, ticaret politikalarını Çin'le  olan ticaret açığını kapatma için kullanılırsa tarife savaşlarının hızlanması bu  duruma yardımcı olabilir. Ancak her savaşta olduğu gibi, böyle bir stratejinin  yüksek maliyeti olabilir. Trump, Çin'in sanayi sektörü daralırken, ABD'nin sanayi  sektörü büyümesiyle zafer ilan edebilir. ABD ve Çin ikili ticaret dengesi  gelişebilir." ifadelerini kullandı.
 
ABD ve Çin'in 1 Mart Cuma gününe kadar anlaşmaya varamaması halinde  Çin'den ithal ürünlere yönelik yüzde 10 olan gümrük vergisini yüzde 25'e  yükseltmeyi planlayan Trump, dün yaptığı açıklamada, Çin ile ticaret  müzakerelerinde ilerleme sağlanmasından dolayı gümrük vergisini artırma kararını  erteledi.

Trump, Florida'da Çin lideri Şi Cinping ile bir zirve planladığını  bildirdi.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı