Ekonomik güven endeksi azaldı

29.01.2015 Cuma 10:32

Güncelleme : 29.01.2015 Cuma 10:36

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), aylık olarak  yayımlamaya başladığı ekonomik güven endeksi, ocak ayında bir önceki aya göre  yüzde 0,4 azalarak 88,39 değerine düştü.

 


TÜİK, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik durumuna ilişkin  değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksini aylık  olarak yayımlamaya başladı.

 

Buna göre, ekonomik güven endeksi, ocak ayında bir önceki aya göre  yüzde 0,4 azalarak 88,39 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki azalma,  tüketici, imalat sanayi (reel kesim), perakende ticaret ve inşaat sektörü güven  endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Söz konusu endeksler bir önceki aya göre  sırasıyla yüzde 0,1, yüzde 1,5, yüzde 2,7 ve yüzde 1 azalırken hizmet sektörü  güven endeksi yüzde 2,1 arttı.

 


Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven  endeksi, TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen  Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi,  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat  sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanıyor.

 

Endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin  iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği  gösteriyor.

 

İLK KEZ YAYIMLANDI

 

Bu ay ilk kez yayımlanmaya başlanan ekonomik güven endeksi, tüketici  güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim),  hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin  ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor. Güven göstergeleri, tüketici ve  üreticilerin genel ekonomik durumla ilgili aylık mevcut durum değerlendirmeleri  ve geleceğe dair beklentilerini ölçen aylık eğilim araştırmaları sonuçlarından  hesaplanıyor. Avrupa Birliğine uyumlu tüketici güven endeksi serisi 2012 yılından  itibaren mevcut olduğu için söz konusu yıldan itibaren aylık olarak verildi.

 

Endeks, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere  kıyasla daha erken bilgi sağladığından bir öncü gösterge olarak da kullanılıyor.

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak