Ekonomistler, 2018 büyüme verisini değerlendirdi

Türkiye ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3 daralsa da yılın tamamında yüzde 2,6 büyüdü.

11.03.2019 Cuma 13:07

Güncelleme : 12.03.2019 Cuma 10:20

Türkiye'nin 2018 yılı büyüme verisine ilişkin AA muhabirine  değerlendirmelerde bulunan Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü İnanç  Sözer, Türkiye ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde piyasa beklentileri  doğrultusunda daraldığını söyledi.

Bu yılın ilk çeyreğinde de yıllık bazda büyümenin negatif bölgede  kalabileceğini tahmin eden Sözer, geçen yılın eylül ayından itibaren hükümetin  aldığı tedbirler ve Merkez Bankası'nın sıkı para politikası doğrultusunda  büyümenin 2. çeyrekte pozitife dönebileceğini dile getirdi.

Sözer, 2019'un geneli itibarıyla ekonomik büyümenin pozitif tarafta  kalacağını, ancak bunun maliye ve para politikası ile desteklenmesi gerektiğini  vurguladı.

Yatırımcı algısının iyileşmesinin ekonomik aktivite açısından  vazgeçilmez olduğuna işaret eden Sözer, finansal piyasalar açısından en kötünün  görüldüğünü, reel sektördeki iyileşmenin biraz zaman alacağını sözlerine ekledi.

"BÜYÜME İKİNCİ YARIDA İYİLEŞME GÖSTERECEK"

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, geçen yılın yaz  döneminde yaşanan finansal dalgalanma ve öncesinde başlayan parasal sıkılaşma  adımlarının gecikmeli etkilerinin, üçüncü çeyrekten itibaren büyüme verilerine  yansıdığını ve son çeyrekte daralma rakamı ile belirginleştiğini söyledi.

Geçen yılın ilk yarısında yüzde 5-7 bandında gerçekleşen yıllık büyüme  oranının, üçüncü çeyrekte yüzde 1,8'e geriledikten sonra son çeyrekte yüzde 3'lük  küçülme oranına dönüştüğünü belirten Tokalı, mevsim ve takvim etkilerinden  arındırılmış olarak da son iki çeyrektir çeyreklik bazda daralmanın söz konusu  olduğuna işaret etti.

Tokalı, geçen yılın ilk yarısında yüzde 6,3 olan yıllık büyüme  oranının yılın sonunda yüzde 2,6'ya gerilediğini dile getirdi.

Bu yılın ilk yarısında da sınırlı kalmasını bekledikleri büyüme  oranının ikinci yarıda iyileşme göstereceği ve yılı yüzde 2 seviyesinde  tamamlayabileceği yönündeki öngörülerini koruduklarını söyleyen Tokalı, şu  değerlendirmelerde bulundu:

"2018 yılının son çeyrek büyüme verilerine sektörel bazda  baktığımızda, sanayi üretim verilerinde gözlenen yüzde 7-7,5 seviyesindeki yıllık  daralma görünümüyle uyumlu olarak katma değerinde yüzde 6,4'lük yıllık gerileme  gözlemliyoruz. Sanayi kesimindeki yavaşlama, son çeyrek büyüme performansındaki  zayıflamanın ana unsuru olurken; hizmetler kesiminde kısmen sınırlı kalan  yavaşlamanın genel büyüme oranında daha şiddetli daralmayı engellediği  anlaşılıyor. Bu noktada, bilgi ve iletişim ile gayrimenkul ve kamu yönetimi  faaliyetleri destekleyici sektörler olarak beliriyor. Finans sektörü ise, son  çeyrekte ciddi bir zayıflamaya işaret ediyor. Diğer taraftan, tarım sektörü son  çeyrekte eksi katkı kalemi olarak beliriyor."

"NET DIŞ TALEBİN BÜYÜMEYE KATKISI DEVAM EDECEK"

Banu Kıvci Tokalı, harcamalar bazında büyümenin kompozisyonunda, net  dış talebin önemli destekleyici olmaya devam ettiğini vurguladı.

Net dış talebin büyümeye katkısının devam etmesini beklediklerini  söyleyen Tokalı, "Hem küresel ekonomide yavaşlama hem de iç talepte yeniden  dengelenmenin oluşmasıyla, 2019 yılında dış ve iç talep kompozisyonundaki  farklılaşmanın daha makul boyutlara gelmesini bekliyoruz." dedi.

Tokalı, son çeyrekte iç talepteki zayıflamada, yatırımlar ve  stoklardaki düşüşün ana etkenler olduğunu ifade etti.

Stokların son üç çeyrektir "eksi" katkı tarafında yer aldığını  belirten Tokalı, "Mali disiplin yaklaşımı içinde kalmakla birlikte, kamu tüketim  harcamaları büyümeye destek faktörü olmaya devam ediyor. Finansal istikrarın  tekrar sağlanması ve ekonomide yeniden dengelenme modeliyle yatırımların zayıf  seyrinde toparlanmanın da iç talepte destekleyici olmasını bekliyoruz."  ifadelerini kullandı.

"ÖNCÜ GÖSTERGELER YAVAŞLAMANIN HIZ KESTİĞİNE İŞARET EDİYOR"

İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer  Kömürcüoğlu, Türkiye ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde iç tüketim ve  yatırımda görülen sert düzeltme ile yüzde 3 daraldığını söyledi.

Geçen yılın ikinci yarısında finansal piyasalarda görülen sert  dalgalanmanın, enflasyondaki keskin yükselişin ve parasal sıkılaşmanın finansal  koşullar üzerinde yarattığı olumsuz etkinin yansımasını tüketim ve yatırımda  gördüklerini belirten Kömürcüoğlu, "Harcama gruplarına göre büyüme incelendiğinde  üçüncü çeyrekte olduğu gibi daralmanın alt kalemlerinde tüketimde dayanıklı  mallar yatırımda ise makine-teçhizat öne çıkıyor. Öte yandan net ihracatın  katkısının 8,4 puana ulaşması ekonomideki dengelenmeyi doğruluyor. Ancak bu  katkının önemli bir kısmının iç talepteki daralmanın yansımasıyla zayıflayan  ithalattan geldiğini belirtelim." ifadelerini kullandı.

Kömürcüoğlu, ekonomide görülen daralmanın bu yılın ilk yarısında da  devam etmesini beklediklerini söyledi.

2018'in ikinci yarısında olduğu gibi bu yılın ilk yarısında da  büyümeyi iç tüketim ve yatırımların aşağı çekebileceğini belirten Kömürcüoğlu,  "Bu yılın ilk çeyreğine ait öncü göstergeler yavaşlamanın en azından hız  kestiğine işaret ediyor. Bu bağlamda geçen yılın son çeyreğine kıyasla büyümedeki  daralmanın bir miktar azalmasını bekliyoruz. Yılın ikinci yarısında ise baz  etkisinin olumlu katkısı ve finansal piyasalardaki dalga boyunun azalmasının da  etkisiyle ılımlı bir toparlanma bekliyoruz. Bu bağlamda yüzde 1'lik 2019 büyüme  tahminimizi koruyoruz." diye konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma