Ekonomistler cari açık verisini değerlendirdi

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, "Geçen yıl cari açığı artıran faktörlerin başında gelen enerji ve altın ticaretindeki gelişmelerin 2018`de devam edip etmeyeceği kritik olacaktır." dedi.

11.04.2018 Cuma 12:02

Güncelleme : 12.04.2018 Cuma 07:09

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, şubat ayında  cari açık verisi, piyasa beklentisi olan 4,6 milyar doların altında 4,2 milyar  dolar olarak gerçekleşirken, 12 aylık açık ise 53 milyar 346 milyon dolar  oldu.
 
AA muhabirine konuya ilişkin  değerlendirmelerde bulunan AA Finans  Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, son on iki aylık cari açığın 53,3 milyar  dolarla Nisan 2014’ten beri en yüksek seviyesine çıktığını kaydetti.
 
Manşet verideki bu gelişmenin yanı sıra, cari dengenin temel eğilimi  açısından takip edilen enerji dışı cari dengenin 22,7 milyar dolar açığa, enerji  ve altın dışı cari dengenin ise 9,7 milyar dolar açığa yükseldiğini bildiren  Bürümcekçi, şunları kaydetti:
 
"Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme dönemlerinde çekirdek açıkta da  belirgin artış eğilimi görmek normalken, Ocak-Ağustos 2017 döneminde bu  beklentinin tersine enerji ve altın dışı açığın gerileme eğiliminde olmuş ve bunu  büyük ölçüde büyümenin önemli ölçüde ihracatın sürükleyiciliğinde gerçekleşmesi,  mevcut kur seviyesinin ithalatı caydırması ve kredi genişlemesinin tüketiciden  çok ticari taraftan gelmesine bağlamıştık. Ancak, takip eden dönemde çekirdek  açığın belirgin yükselişe geçmesi ekonominin bilinen dinamiklerine döndüğünü ve  potansiyel büyümesinin üzerinde seyrettiğini gösteren bir gelişme olmuştur."
 
"YIL SONU TAHMİNİMİZİ 56 MİLYAR DOLAR OLARAK GÜNCELLEDİK"
 
Haluk Bürümcekçi, petrol fiyatlarının son dönemde yükselerek halen  2017 ortalamasının (55 dolar) belirgin üzerinde seyretmesinin cari açığı artırıcı  etkide bulunmaya devam ettiğini söyledi.
 
Geçen yıl cari açığı artıran faktörlerin başında gelen enerji ve altın  ticaretindeki gelişmelerin 2018'de devam edip etmeyeceğinin kritik olacağını  vurgulayan Bürümcekçi, altın ticaretinde geçen yıl 10 milyar dolar açık  verildiğini anımsattı.
 
Bürümcekçi, "Altın ithalatı geçen yıl gibi devam etmeyecekse lehte baz  etkisi oluşturabilir. Ayrıca, ilk çeyrek öncü verilerinden görüldüğü kadarı ile  yıla güçlü bir giriş yapan ekonomik aktivitenin bir yavaşlama gösterip  göstermeyeceği ve gösterecekse bunun ne boyutta olacağı da kritik belirleyici  olacaktır." dedi.
 
AB pazarı ve genel olarak küresel çapta büyümenin güçlenmesinin şu ana  kadar ihracat açısından destekleyici olduğunu belirten Bürümcekçi, bu bağlamda  ilgili bölgelerden gelen yavaşlama sinyallerinin ne ölçüde ihracatı  etkileyeceğinin takip edileceğini dile getirdi.
 
Buna karşılık, turizm gelirlerinin, turist sayısının artış eğilimini  koruması ile toparlanma göstermeye devam edeceğinin beklendiğini aktaran  Bürümcekçi, "Bu doğrultuda, yıl sonu tahminimizi 56 milyar dolar olarak  güncelledik. Bu tahmin üzerindeki riskler şu an için dengeli görünmektedir."  yorumunu yaptı.
 
"CARİ AÇIK FİNANSMANINDA ŞUBATTA OLUMLU GELİŞMELER MEVCUT"
 
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı da, yıllık cari  açıktaki artışın devam ettiğini ancak artış hızında şubat ayında yavaşlama söz  konusu olduğunu söyledi.
 
Gelecek dönemde de yavaşlamanın devam etmesinin muhtemel olduğunu  belirten Tokalı, "Cari açık finansmanında şubatta olumlu gelişmeler mevcut.  Bankaların borçlanmaları uzun vade ağırlıklı. Reel sektörün yatırımlar için  kullandığı uzun vadeli borçlanmalarda artış var. İthalatın finansmanı için  kullanılan kısa vadeli borçlanmalarda net ödeyici pozisyonunda. Resmi rezervlerde  şubatta ılımlı azalış mart sonunda biraz daha belirgin olabilir." ifadelerini  kullandı.
 
"YILIN İKİNCİ YARISINDA CARİ AÇIKTA NORMALLEŞME BEKLİYORUZ"
 
ÜNLÜ&Co Ekonomisti Esra Şimşek ise,  cari işlemler dengesi şubat  ayında 4,2 milyar dolar açık verdiği anımsatarak, son on iki aylık cari açığın  53,3 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.
 
Güçlü büyüme dönemlerinde alışılageldik olarak on iyi aylık çekirdek  açığın genişlemeye devam ederek şubat ayında 7,5 milyar dolara ulaştığını  belirten Şimşek, şunları kaydetti:
 
"Tüketim ürünleri ve ara malı ithalatının kısa vadede yüksek  seyredecek olması cari açık üzerinde yukarı yönlü risk oluşturuyor. Ancak yılın  ikinci yarısında yavaşlayan büyümeyle beraber ticarette ve dolayısıyla cari  açıkta bir nebze normalleşme bekliyoruz. Enerji fiyatlarının yüksek seyri ve  altın ticaret açığında normalleşme görünmemesi ise cari açığı yıl boyunca  baskılamaya devam edecek. 2018 yıl sonu cari açık beklentimiz 47,5 milyar  dolardır."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak