Ekonomistler dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, yıllık dış ticaret açığının son 11 aylık artış trendini sonlandırdığına işaret ederek, "Yıllık dış ticaret açığının, büyüme hızında yavaşlama, altın ithalatında normalleşme ve kurdaki değer kaybı ile baz etkisine bağlı olarak ikinci yarısında da düşüş trendini sürdürmesini ve yılı 80,5 milyar dolar seviyesinde tamamlamasını bekliyoruz." dedi.

31.07.2018 Cuma 13:00

Güncelleme : 01.08.2018 Cuma 10:30

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı tarafından  oluşturulan verilere göre, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla  Türkiye'nin ihracatı yüzde 6,3 artışla 82 milyar 223 milyon dolar, ithalatı yüzde  13,5 yükselişle 122 milyar 960 milyon dolar oldu.

Bu dönemde dış ticaret açığı yüzde 31,6 yükselerek 40 milyar 737  milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde  66,9 oldu.

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halk Yatırım  Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı haziranda dış ticaret açığının beklentileri  doğrultusunda gerçekleştiğini belirterek, böylece yıllık dış ticaret açığının  altın ithalatındaki ciddi yavaşlamayla son 11 aylık artış trendini  sonlandırdığını ve 86,6 milyar dolara gerilediğini söyledi.

Yıllık dış ticaret açığının, büyüme hızında yavaşlama, altın  ithalatında normalleşme ve kurdaki değer kaybı ile baz etkisine bağlı olarak 2.  yarıda da düşüş trendini sürdürmesini ve yılı 80,5 milyar dolar seviyesinde  tamamlamasını beklediklerini aktaran Tokalı, şunları ifade etti:

"Altın ithalatının, ocakta 2 milyar dolar üzerine yükselmesi ve  şubat-mayıs döneminde 1,0-1,5 milyar dolar bandında gerçekleşmesinin ardından  haziranda Kasım 2017'den beri ilk kez 1 milyar dolar seviyesi altına gerilediğini  gördük. Enerji ithalatının ise mayısta petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle  3,7 milyar dolar seviyesine yükselmesinin ardından, haziranda 3,4 milyar dolar  seviyesinde yüksek kaldığını görüyoruz. Ancak, son dönemdeki sakin seyrin  korunması durumunda, enerji ithalatının da gelecek aylarda daha ılımlı bir  görünüm vermesi beklenebilir. Uzun süreli artış trendini geçen ay sonlandıran  altın ve enerji hariç dış açığının ise büyüme hızındaki yavaşlamayla gerilemesini  sürdürdüğünü görüyoruz, ancak geçen yılın ortasında söz konusu kritik gösterge  26,5 milyar dolar gibi oldukça düşük düzeye kadar gerilemişti."

"CARİ DENGE HAZİRANDA 3,3 MİLYAR DOLAR AÇIK VEREBİLİR"

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi de son on iki aylık  dış ticaret açığının 86,6 milyar dolarla geçen ay ulaştığı Haziran 2014'ten bu  yana gördüğü en yüksek seviyeden gerilediğini söyledi.

Orta Vadeli Plan'da dış ticaret açığının bu yılı 68,0 milyar dolar  düzeyinde kapatacağının öngörüldüğünü anımsatan Bürümcekçi, ancak bu tahminin  yeni planda büyük revizyona uğrayabileceğini ifade etti.

Bürümcekçi, dış ticaret dengesini enerji ve altın grubu olumsuz  etkilerken, bu kalemler hariç tutulduğunda açığın yine gerilediğine işaret  ederek, şunları kaydetti:

"Altın ihracatının haziranda geçen yıla göre düşük gerçekleşmesi ve  altın ithalatının da 583 milyon dolar olmasıyla yine net ithalatçı olduk. Geçen  yılı altın dış ticareti dengesi 10,0 milyar dolar açık vererek kapatmıştı. Bu yıl  ilk yarıda toplam açık 7,6 milyar dolar oldu. Enerji ithalatı ise artış eğilimi  korurken, bu ay önceki yılın aynı ayına göre enerji ithalatındaki artış 0,9  milyar dolar oldu. Böylece son oniki aylık enerji ithalatı da 40,6 milyar dolara  yükselmiş oldu. Enerji ve altın dışı yıllık açık ise ikinci aydır üst üste  gerileyerek 36,3 milyar dolara indi.

İthalat alt gruplarından gelen sinyaller yatırım, üretim ve iç talep  açısından olumsuz bir tablo çizdi. Sanayi üretimi açısından öncü olduğunu  düşündüğümüz enerji ve altın hariç ara malı ithalatı haziranda önceki aya göre  belirgin düşerken, yıllık bazda da yüzde 2,4 daralma gösterdi. Bu durum, haziran  sanayi üretimi arındırılmamış yıllık değişimi ön tahminimiz üzerinde risklerin  aşağı yönde olduğunu düşündürdü."

Haluk Bürümcekçi, dış açık için temmuz sinyallerinin, altın dışı  ihracat artışının hızlandığını, enerji ithalatının yükselişini koruyacağını,  altın ticaretinde ise baz etkisinin lehte olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Dış ticaret verisinden sonra, haziranda cari dengenin 3,3 milyar dolar  açık verebileceği öngörüsünde bulunan Bürümcekçi, "Geçen yılın aynı ayında cari  denge 3,8 milyar dolar açık vermişti. Bu şekilde gelirse, son 12 aylık cari açık  57,1 milyar dolar seviyesine gerileyecek. OVP'de yüzde 5,5 büyüme beklentisiyle  40,0 milyar dolar cari açık öngörülmüştü." diye konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak