Ekonomistlerden cari açık değerlendirmesi

Ekonomistler, mayıs ayında 57,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen yıllık cari açık verisinin, 9 aydır süren artış trendini sonlandırarak hazirandan itibaren düşüşe geçebileceğini öngörüyor.

11.07.2018 Cuma 12:58

Güncelleme : 12.07.2018 Cuma 10:53

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi verilerine  göre, cari işlemler açığı, mayısta 5 milyar 885 milyon dolar düzeyinde  gerçekleşirken, 12 aylık açık ise 57 milyar 637 milyon dolar oldu.
 
AA muhabirine veriye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halk Yatırım  Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, mayıs ayında cari açığın hem kendi hem de  piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.
 
Haziran ayına ait gümrük dış ticaret verileri çerçevesinde ilk  tahminlerine göre, yıllık açıkta 9 aydır süren artış trendinin son bulabileceğini  belirten Tokalı, "Özellikle, kur gelişimi ve TCMB'nin parasal sıkılaşma  adımlarının ardından büyümede yavaşlamayı da dikkate aldığımızda, yıllık açığın  haziran ayından itibaren düşmeye başlaması beklenebilir. Bu çerçevede, yıl sonuna  ait cari açık tahminimizi 53,5 milyar dolar olarak koruyoruz." diye konuştu.
 
Tokalı, yükselen küresel faiz ortamının cari dengeyi olumsuz yönde  etkilediğine ve faiz giderlerinin hem önceki ay hem de önceki yılın aynı ayının  oldukça üzerinde olduğuna dikkati çekti.
 
Bunların yanı sıra bavul ticaretinde süren ılımlı toparlanma, doğrudan  yatırımlara yönelik kar transferleri ve portföy yatırımlarına ait giderlerdeki  hızlanmanın yavaşlamasının yıllık açıktaki artış hızını yavaşlattığını aktaran  Tokalı, şunları kaydetti:
 
"Finansman tarafında ise doğrudan yatırımların hızı azalmakla birlikte  devam eden katkısı ve yatırım eğilimini gösteren reel sektörün uzun vadeli  borçlanmasının güçlenmesinin yarattığı iyimserliğe karşın; bankaların yurt dışı  muhabirlerindeki döviz mevduatlarının artış yönüne dönmesi ve yabancı  yatırımcıların devlet iç borçlanma senetlerinin net satış tarafına geçmesi ve  hissede sınırlı da olsa satışta kalması, bankaların uzun vadeli net  borçlanmasının yeniden eksiye dönmesi gibi zayıflıklar dikkat çekiyor. Ayrıca,  net hata ve noksan kaleminin, şubat-nisan döneminde kaydedilen 4,8 milyar  dolarlık döviz girişinin ardından mayıs ayında da 3,4 milyar dolar daha yükselişe  işaret ettiğini görüyoruz. Söz konusu döviz girişine karşın, resmi rezervler  mayısta 2,8 milyar dolarlık azalış kaydetti. Üstelik, TCMB verilerinden bu  eğilimin haziranda da devam ettiğini ve rezervlerde 8 milyar dolar civarında ek  bir erime daha gözlenebileceğini görüyoruz."
 
Banu Kıvci Tokalı, kurdaki değer kaybı ve büyümedeki yavaşlamanın,  cari açıktaki artışın hız kesmesi açısından destekleyici olduğunu belirterek,  bununla birlikte küresel normalleşme ve ticaret savaşlarına ilişkin endişelerin  gelişen piyasalara yönelik sermaye akımında yarattığı baskının, finansman   koşulları açısından dış dengenin sürdürülebilirliğini gündemde tutacağını  sözlerine ekledi.
 
"DOĞRUDAN YATIRIMLARDAKİ GİRİŞLERİ OLUMLU, ANCAK KATKISI SINIRLI"
 
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya ise cari açığın  mayısta ocaktan sonraki en yüksek seviye olarak açıklandığına işaret etti.
 
Doğrudan yatırımlarda girişler olduğunu, ancak cari açığın  finansmanına yönelik katkıda oldukça düşük kaldığını anlatan Yalçınkaya,  "Doğrudan yatırımlarda mayısta ayında 429 milyon dolar giriş olmuş. Bu rakam  ocak-mayıs döneminde 2 milyar 181 milyon dolar seviyesinde. Geçen senenin aynı  dönem aralığında yatırım girişleri 3 milyar 857 milyon dolardı. Bu açıdan  bakıldığında geçen seneye kıyasla doğrudan yatırımlarda yavaşlama var. Yıllık  bazda doğrudan yatırımlar da 2017 başından bu yana kıyaslandığında 6 milyar 528  milyon dolarla en düşük seviyede." değerlendirmelerini yaptı.
 
Yalçınkaya, mayısta portföy yatırımlarında 1 milyar 15 milyon dolar  çıkış olduğuna dikkati çekerek, "Bu rakam mayıs ayı finansmanı açısından oldukça  olumsuz. 2018 yılı içerisinde mart ayından sonra en yüksek çıkış." dedi.
 
Haziran ayında yabancıların toplam 274 milyon dolar alıcılı  göründüğünü aktaran Yalçınkaya, şunları söyledi:
 
"Şu ana kadar mayıs ayı cari açık finansmanında baskı yapan  göstergelerin haziran ayında yavaşlamasını beklemekteyiz. Bu açıdan bakıldığında  haziran ayı finansmanı daha iyi olabilir. Öte yandan, normal şartlar altın turizm  gelirleri mayısta artmaya başlar ve yaz aylarında cari açık içerisinde olumlu  katkısını en üst seviyeye çıkartır. Mayıs ayı turizm gelirleri beklediğimiz üzere  2018'de 1,7 milyar dolarla en yüksek seviyeye ulaşmış. Türk lirasının küresel  piyasada gerilemesi turizm gelirlerinin daha da artmasına katkıda bulunabilir.  Haziran ayında da turizm gelirlerinin artarak cari işlemler dengesinde önemli bir  katkı bulunmasını bekliyoruz.
 
Özetle, portföy çıkışlarında haziran ayında daha olumlu bir tablo ile  karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Doğrudan yatırımlardaki girişleri olumlu ancak  katkısını sınırlı görüyoruz. Petrol fiyatlarındaki yüksek seviyelerin cari açık  üzerinde baskı yapmasını beklemekle birlikte artmaya devam eden altın ithalatını  olumsuz görmekteyiz. Turizm gelirlerindeki artış cari açığın kapanmasın önemli  bir katkı verse de finansman kalitesinin düşük olması bu etkiyi sınırlıyor."
 
  

"
En Çok Okunan Haberler

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?