Elektrik şirketlerine uygulanan bazı cezalara yeni düzenleme

Elektrik piyasasında fiyat eşitleme mekanizmasından kaynaklanan destek tutarını ödemeyen dağıtım şirketleri veya görevli tedarik şirketlerine, süresi içinde kamuya aktarılmayan söz konusu tutarına, vadesinin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı yüzde 8 oranında gecikme zammı uygulanacak.

08.11.2018 Cuma 09:15

Güncelleme : 08.11.2018 Cuma 10:29

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Fiyat Eşitleme Mekanizması  Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i, Resmi Gazete'de yayımlanarak  yürürlüğe girdi.

Buna göre, elektrik tüketicilerinin dağıtım bölgeleri arasındaki  maliyet farklılıklarından kısmen veya tamamen korunmasını sağlayan fiyat eşitleme  mekanizması uyarınca, destek tutarı ödemesi gereken dağıtım şirketleri ile  görevli tedarik şirketleri, vadesi geçen miktara Amme Alacaklarının Tahsil Usulü  Hakkında Kanun'da belirlenen yüzde 4'lük gecikme zammını 2 katı düzeyinde yüzde 8  olarak ödeyecek.

Söz konusu tutarların desteklenecek şirketlere aktarılmasında bu oran  1,5 kat olarak uygulanacak. Ödemelerde aksaklığa sebebiyet veren şirketlerden söz  konusu risklerin karşılığı olarak teminat talep edilebilecek.

Fiyat Eşitleme Mekanizması'yla tüketicilerin, dağıtım şirketleri  arasındaki ve düzenlemeye tabi faaliyetleri açısından görevli tedarik şirketleri  arasındaki maliyet farklılıkları nedeniyle var olan fiyat farklılıklarından  kısmen veya tamamen korunması amaçlanıyor.

Mekanizmanın uygulanması sonucunda dağıtım şirketleri ile görevli  tedarik şirketlerinin destek tutarları, EPDK tarafından hesaplanarak ödeme  tarihinden önce taraflara bildiriliyor. Hesaplamalar neticesinde ilgili perakende  satış tarife dönemi için destekleyici durumda olan dağıtım şirketleri ile görevli  tedarik şirketleri, hesaplanan tutarları eşit taksitler halinde ve her ayın  15’ine kadar ilgili kuruma ödüyor.
 

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi