Elektrikte 175 megavatlık mobil santral atağı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, devreye alınan 175 megavatlık 7 adet mobil elektrik üretim santralinin anlık ihtiyacın karşılanmasında en hızlı çözümü sunacağını belirterek, "Mobil santrallerin ilk etapta İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası, Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır ve İzmir’deki trafo merkezleri olmak üzere 7 noktada bağlantısını gerçekleştireceğiz" dedi.

28.06.2019 Cuma 13:24

Güncelleme : 01.07.2019 Cuma 10:09

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) envanterine katılan Mobil  Elektrik Santrallerinin açılış töreninde, enerji sektörüne son 17 yılda 100 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını ve elektrik üretim kaynaklarının çeşitlendirildiğini söyledi.

Elektrikte dengeli bir enerji sepetinin oluşturulması için yerli  kaynakları maksimum oranda kullandıklarını dile getiren Dönmez, "Artık,  'Türkiye'nin enerji arz güvenliği sorunu yoktur' cümlesini gönül rahatlığıyla  kurabiliriz." ifadesini kullandı.

Dönmez, hem özel sektör hem de kamunun iş birliği ve sinerjisiyle  enerjide son yıllara rekorlar ve büyük başarılar sığdırdıklarını, kurulu gücün 30  bin megavat seviyesinden 90 bin megavata ulaştığını aktardı.

Yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarında büyük bir atılım  gerçekleştirerek bu alanda Cumhuriyet tarihinin rekorlarına imza attıklarını  anımsatan Dönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl elektriğimizin yaklaşık yüzde 50’sini yerli kaynaklardan  karşıladık. 2019’un ilk 5 ayında ise bu rakam yüzde 67’ye yükseldi. Bugün  açılışını gerçekleştirdiğimiz her biri 25 megavat gücünde toplam 175 megavatlık 7  mobil elektrik santralle kısa dönemli enerji arz güvenliğimizi sağlamak adına da  önemli bir adım atıyoruz. Santrallerimiz anlık ihtiyacın karşılanmasında en hızlı  çözümü sunacak. Neden en hızlı çözüm diyoruz? Çünkü bir elektrik santralinin  yapımı ve işletmeye alınması yaklaşık 36 ay ancak bu santraller 48 saat gibi kısa  bir sürede montaj ve demontaj yapılabiliyor. Santrallerimizin taşınması da  oldukça pratik. Lojistiği ve transferi son derece kolay ve esnek. Böylece ihtiyaç  olması halinde tek bir mobil santralle 50 bin hanenin elektrik ihtiyacını  karşılayacağız. Elektrik enerjisi aciliyeti arz eden bir nokta mı var? Bu  santralleri kolay bağlantı özelliği sayesinde bölgedeki uygun trafo merkezine  intikal ettirerek enerji ihtiyacına en pratik cevabı vereceğiz. Santrallerimiz  çok kısa sürede tam yüke çıkabilme kapasitesine sahip. Yani alanda ihtiyaç  duyulan enerjiyi santrallerimiz maksimum kapasiteyle sağlayacak güce ve  yetkinliğe sahip."

"İHTİYACA GÖRE FARKLI ŞEKİLLERDE DEVREYE ALINABİLİYOR"

Dönmez, mobil santrallerin ihtiyaca göre farklı şekillerde devreye alınabileceğini söyledi.

Söz konusu santrallerin "pik enerji tüketimi" anlarında veya bölgesel  yük ihtiyaçlarına destek olarak hızlı bir şekilde devreye gireceğini belirten  Dönmez,  şunları kaydetti:

"Elektrik kesintileri, arızalar, iletim ya da dağıtımdan kaynaklanan  sorunlar, afet ve acil durumlar ya da diğer olağandışı durumlarda santraller  elektrik enerjisi üreterek olası krizlere karşı hızlı ve etkin reaksiyon almamızı  sağlayacak. Mobil santrallerimiz bu alandaki hareket kabiliyetimizi ve  esnekliğimizi büyük oranda geliştirecek. Mobil santrallerin ilk etapta İstanbul  Avrupa ve Anadolu Yakası ile Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır ve İzmir’deki  trafo merkezleri olmak üzere 7 noktada bağlantısını gerçekleştireceğiz."

"TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR EKONOMİ OLDUĞUNU KANITLADI"

Öte yandan, "Büyük ve Güçlü Türkiye" yolunda ortaya koydukları  hedeflere doğru kararlılıkla ilerleyeceklerini dile getiren Dönmez, "Türkiye'nin  son 17 yıllık siyasi ve ekonomik serüveni içeride ve dışarıda, bilinçli veya  bilinçsiz, maksatlı ya da değil, bütün olumsuz senaryo ve tahminleri boşa  çıkararak ilerledi." dedi.

Dönmez, bu performansın tesadüfle açıklanamayacağına işaret ederek,  "İnanıyoruz ki önümüzdeki süreç bu olumsuz öngörülerin de temelsiz kalacağı ve  haksız çıkacağı bir dönem olacak. Bu noktada, bizler de enerji sektörü olarak  durmadan, ara vermeden çalışmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Türk ekonomisine sınıf atlatacak en önemli meselenin sağlam bir enerji  altyapısından geçtiğini vurgulayan Dönmez, Türkiye'nin yatırımcı dostu, mali  açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf enerji piyasasıyla yerli ve yabancı  yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu söyledi.

Dönmez, bu durumun en güzel örneklerinin Yenilenebilir Enerji Kaynak  Alanları ihalelerinde görüldüğüne işaret ederek, "Ayrıca küresel olarak doğrudan  yatırımların azaldığı 2018 yılında Türkiye yüzde 13 doğrudan yatırım artışıyla ne  kadar büyük ve güçlü bir ekonomi olduğunu bir kere daha kanıtladı. Enerji de  yabancı yatırımcının en fazla rağbet gösterdiği alanların başında geldi."  ifadelerini kullandı.

Törene Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, EÜAŞ  Genel Müdürü İzzet Alagöz ve birçok sektör temsilcisi katıldı.
"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü