Elvan`dan kıdem tazminatı açıklaması

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, ``Bizim temel hedefimiz işinden ayrılan her bir vatandaşımızın çok kolay bir şekilde kıdem tazminatını elde etmesi`` dedi.

11.12.2015 Cuma 15:38

Güncelleme : 11.12.2015 Cuma 16:40

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
 
Elvan, "Kıdem tazminatında nasıl bir düzenleme yapma planı var?" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: "Kıdem tazminatı hususu Türkiye'de halen çok tartışılan bir konu olmaya devam ediyor. İşçi ve işveren tarafında sorunlarımız var.

İşçilerimizden kıdem tazminatı alanların oranına baktığımızda yüzde 10 mertebesinde olduğunu görüyoruz. İşinden ayrılan bir işçimizin doğal olarak bu kıdem tazminatını alması gerekiyor ama bu yüzde 10 çok düşük bir rakam. Bu yüzde 10'un da büyük kısmı kamudan ayrılan ve bu hakkı kazanan kişiler. Dolayısıyla özel kesimde kıdem tazminatı konusunda ciddi bir mesele var.

Bizim temel hedefimiz işinden ayrılan her bir vatandaşımızın çok kolay bir şekilde kıdem tazminatını elde etmesi. Şu anda iş mahkemelerinde kıdem tazminatı konusunda yüksek oranda davaların olduğunu görüyoruz. Yargıtay'da yine temyiz mahkemesi olarak kıdem tazminatına yönelik çok sayıda davanın yoğunlaştığını görüyoruz.

İş yükünün ciddi ölçüde arttığını görüyoruz. Kıdem tazminatına yönelik açılan davaların çok uzun sürmesi ve kangrene dönmüş bir mesele haline gelmesi bu sorunun çözümünde bir neşter atılması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu sorunu işçi çevreleri de işveren çevreleri de kabul ediyor. Biz işçi kesiminin de işveren kesiminin de yaklaşımını biliyoruz.
 
Ama bir noktada her kesimi de uzlaştıran bir yaklaşımı ortaya koyup kıdem tazminatı sorununu çözmek istiyoruz. Çalışma hayatında da genel olarak baktığımızda katı bir yapının olduğunu görüyoruz.
 
Özellikle gelişmiş ülkelerde, Kuzey Avrupa ülkelerinde genellikle sosyal demokrat, sosyalist yaklaşımların ağrı bastığı bu ülkelere baktığımızda işsizlik oranının çok düşük olduğunu görüyoruz.

Bunda da en önemli etkenin esnek bir çalışma hayatının olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye'de de artık dünya nereye gidiyorsa bizimde o yönde adım atmamız gerekiyor. Biz de bu alanda mutlaka adım atıp çalışma hayatında da bu esnekliği sağlamak durumundayız."
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma