Emtia fiyatları tepetaklak!

Emtia fiyatları Çin`in ve doların diğer para birimlerine kadar güçlenmesinin etkisiyle kan kaybediyor. Brent petrolü 50 doların altına indi. Bakır 6, şeker 6,5, altın 5,5 yılın en düşük seviyelerinde.

04.08.2015 Cuma 10:34

Güncelleme : 04.08.2015 Cuma 18:05

Emtia fiyatları Çin'in ve doların diğer para birimlerine kadar güçlenmesinin etkisiyle kan kaybediyor. Brent petrolü 50 doların altına indi. Bakır 6, şeker 6,5, altın 5,5 yılın en düşük seviyelerinde. 

Bünyesinde 19 emtiayı barındıran Thomson Reuters CRB endeksi son 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. Endeksin ağırlığını petrol oluşturuyor ancak endekste bakır, kahve, portakal suyu, pamuk, şeker, altın, canlı hayvan gibi emtia türlerinin de bulunması, CRB'nin en önemli emtia göstergelerinden biri olmasını sağlıyor.

ANA FAKTÖRLERDEN BİRİ ÇİN

Endeksin düşüşünde petrolün yanı sıra bakırın, şekerin, altının da etkisi var. Brent petrolü 6 ay sonra ilk kez 50 doların altına indi. Bakır 6, şeker 6 buçuk, altın 5 buçuk yılın en düşük seviyelerinde. Fiyatların düşmesinde ana faktörlerden biri ise Çin.

Çin'deki yavaşlama ve verilerin zayıf gelmesi talep kanadını zayıflattı. Çin yönetiminin hisse senedi piyasalarındaki şoklarla baş etme konusunda yeterince güven vermemiş olması da ekonomiye yönelik endişeleri artırdı. Bunun yanında Fed'in faiz artırımına giderek yaklaştığı bir ortamda doların gücünü koruması emtia fiyatlarındaki düşüşün önünü açan diğer bir faktör oldu.

 

"
En Çok Okunan Haberler

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?