Endonezya ile Avustralya ticaretin önünü açacak

Endonezya ile Avustralya, 9 yıl süren müzakerelerin ardından serbest ticaret anlaşmasını hedefleyen Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması`nı imzaladı.

04.03.2019 Cuma 10:35

Güncelleme : 04.03.2019 Cuma 13:47

Başkent Cakarta'da, Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla'nın  tanıklığında, Endonezya Ticaret Bakanı Enggartiasto Lukita ve Avustralya Ticaret,  Turizm ve Yatırım Bakanı Simon Birmingham karşılıklı ticari ilişkilerin  artırılmasını amaçlayan CEPA anlaşmasına imza attı.

Anlaşmaya ilişkin açıklama yapada bulunan Lukita, Endonezya-  Avustralya ilişkileri için önemli bir anlaşma olduğunu belirterek, anlaşmanın iki  ülke ekonomisini değiştirme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

İthalat ve ihracatın yanı sıra yatırımları da artırması beklenen  anlaşma kapsamında, Avustralya, Endonezya’dan ithal edilen ürünlere gümrük  vergisini tamamen, Endonezya da  Avustralya’ya uyguladığı gümrük vergilerinin  yüzde 94’ünü kademeli olarak kaldıracak.

Endonezya- Avustralya arasında gümrük vergilerinin uygulandığı  sektörlerin başında ise otomotiv, gıda, tekstil ve mobilya yer alıyor. Anlaşma  uyarınca Madencilik, sağlık, telekomünikasyon ve enerji gibi çeşitli alanlarda da  Avustralya şirketlerine Endonezya’daki yatırımların çoğunluğuna sahip olma hakkı  tanınacak.

İki ülke arasındaki müzakere süreci, geçen yılın ağustos ayında  tamamlanırken 2019 öncesinde yapılması beklenen imza töreni, Avustralya’nın Kudüs  çıkışıyla ertelenmişti.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison'un ekim ayında Avustralya  Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak  tanımada "açık görüşlü" oldukları açıklaması iki ülke arasında diplomatik  gerginliğe neden olmuştu.

İki ülke arasında 2010 yılında, Endonezya-Avustralya Kapsamlı Ekonomik  Ortaklık Anlaşması (IA-CEPA) çerçevesinde serbest ticaret anlaşmasını hedefleyen  müzakerelerin başlatılması için mutabakata varılmıştı.

Endonezya- Avustralya arasındaki ticaret hacmi, 2018 yılı itibarıyla  8,6 milyar dolara ulaşmış durumda.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak