Enerji sektörü yatırımların odağında

Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG`nin Türkiye enerji sektörü değerlendirmesine göre, iki seçim ve sıcak para baskısına rağmen sektör, yılın 8 ayında yerli ve yabancı yatırımcıların odağı oldu.

20.10.2015 Cuma 13:49

Güncelleme : 20.10.2015 Cuma 14:41

KPMG'den yapılan yazılı açıklamada, enerji sektörünün, 2015'in sekiz aylık döneminde 650 milyon doların üzerinde işlem hacmine ulaşarak, birleşme ve satın almalarla Türkiye'nin en dinamik sektörü olarak ön plana çıktığı ifade edildi.

Açıklamaya göre, 2014 yılında sektörde özelleştirmeler hariç gerçekleşen 32 işlemde 1,06 milyar dolar el değiştirirken, 2015 yılının sekiz ayında 966 milyon dolarlık 25 işlem kaydedildi. 2014'te yapılan özelleştirmeler kapsamında 7 ayrı enerji üretim santrali ihalesinde 4,65 milyar dolar gelir elde edildi. 2015'te gerçekleşen tek işlem olan Soma B Termik Santrali özelleştirmesinden ise 685,5 milyon dolar sağlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Ayhan Üstün, enerjide 8 aylık süreçte, geçen yılın toplam birleşme ve satın alma rakamları yakalanırken, yapılan işlemlerin yaklaşık üçte birinin yabancı, üçte ikisinin ise yerli yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Üstün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yılın son ayları içinde ekonomik ve politik ortam sebebiyle ihalelerin tamamlanmasının zor olacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki dönemde ise yenilenebilir enerji yatırımlarıyla EÜAŞ özelleştirmelerinin öne çıkmasını ve elektrik dağıtım şirketlerinin hareketlenmesini bekliyoruz. 2015'te özelleştirmelerin 20 ve 26 Kasım'da 'Aliağa KÇGT, Bursa Doğalgaz Santrali, daha sonar HES'lerden Karacaören1 ve Karacaören, Kepez2 ve Manavgat, Fethiye, Kadıncık1 ve Kadıncık2, Doğankent, Kürtün ve Torul' olmak üzere 7 ayrı ihaleyle devam etmesini bekliyoruz"

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNE İLGİ

Elektrik dağıtım şirketlerine hem yerli hem de yabancı yatırımcının yoğun ilgi duyduğunu ifade eden Üstün, şunları kaydetti:

Kur değişikliklerinden etkilenen veya ana iş alanı elektrik dağıtımı dışında kalan grupların yeni ortaklıklar ya da sektörden çıkmak için satış arayışları içinde olacağını tahmin ediyoruz. Ocak 2016'da yürürlüğe girecek 5 yıllık 3'üncü Uygulama Dönemi ile maliyet ve yatırım planlarının belirlenmesinden sonra enerji sektöründe dağıtım firmalarına ortaklık veya satın alma tekliflerinin artacağı beklentimiz var."

Türkiye'de faaliyet gösteren dört büyük denetim ve danışmanlık firmasından biri olan KPMG, dünya genelinde 155 ülkede faaliyet gösteriyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma