Enerji talebi 2014`te yüzde 4 arttı

06.01.2015 Cuma 10:46

Güncelleme : 06.01.2015 Cuma 10:46

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerji talebinin 2014'te yüzde 4, üretim kapasitesinin ise yüzde 17 arttığını bildirdi



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerji talebinin 2014'te yüzde 4 arttığını bildirdi.


Taner Yıldız'ın açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin enerji üretim kapasitesi yüzde 17 artarken, 2014'te toplam 188 kuyu açıldu ve isabet oranı yüzde 33 oldu. Petrol arama sektörünün büyüklüğü ise 30 milyar dolara ulaştı. Yıldız tamamı yerli üretilen sismik arama gemisinin Mart'ta denize indirileceğini ve Batı Karadeniz'de petrol bulma ihtimalinin yüksek olduğunu bildirirken, "Bulgaristan sınırına yakın bir yerden petrol bulunması için umutluyuz" dedi.


Petroldeki düşüşle vatandaşın her ay 1 milyar daha az ödeme yaptığını ifade eden Yıldız, düşüşün bir yıl daha sürmesi halinde bu rakamın 12-13 milyar dolara yükseleceğini söyledi. TPAO ve Shell'in Batı Karadeniz'deki petrol aramaları için 300 milyon dolar harcayacağını da bildiren Yıldız, petrol fiyatları nedeniyle de TPAO'nun gelir kaybının 500 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.

Doğal gaz fiyatlarına yönelik ise Yıldız, Rusya'da görüşmelerin yapıldığını ve devam eden görüşmelerin olduğunu belirtirken bu görüşmelerin BOTAŞ'ın zararını telafi etme amacıyla yürütüldüğünü belirtti. Taner Yıldız ayrıca 28 Avrupa ülkesi arasında en düşük doğal gaz fiyatına Türkiye'nin sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Yıldız son olarak İran'da tahkimle ilgili görüşmelerin sona erdiğini ve heyetin kararının beklendiğini ifade ederken, artan enerji talebine yönelik ise "Hazırlıklarımız tamam, kış koşulları nedeniyle herhangi bir enerji sorunu yaşanmasını beklemiyoruz" dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak