`Enflasyon beklentileri zayıfladı`

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, enflasyon beklentilerinin son dönemde zayıfladığını söyledi.

15.03.2016 Cuma 09:34

Güncelleme : 15.03.2016 Cuma 09:34

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, enflasyon beklentilerinin son dönemde zayıfladığını söyledi.

Kuroda, "Japon ekonomisi ılımlı şekilde toparlanmaya devam ediyor. Japonya'da pozitif ekonomik konjontür hala geçerli. İhracat, sanayi üretimi cansız olmaya bir süre daha devam edecekler, ancak yavaş yavaş toparlanmalarını bekliyoruz.

Enflasyon trendi istikrarlı şekilde yükseliyor. TÜFE'de büyüme 2017 mali yılının ilk yarısı civarında yüzde 2 hedefine ulaşacak. Global piyasa istikrarsızlığının Japonya'da fiyat trendini negatif etkilemesi riskinin izlenmesi gerekli. Negatif faizle birlikte parasal genişlemeye fiyat istikrarı hedefini yakalamak için gerekli olduğu sürece devam edeceğiz. Gerektiği takdirde daha fazla gevşeme adımı atacağız. Negatif faiz politikasının banka kredilerinin artmasına yardım etmesini umuyoruz. Negatif faizler hanehalkları için pozitif olacak. Parasal genişleme politikası çerçevesinde istihdam, hanehalkı gelirleri istikrarlı şekilde ilerliyor. Negatif faizler parasal genişlemenin etkilerini güçlendiriyor, ekonomiye fayda sağlaması bekleniyor. Finansal piyasalar sakinleşme işaretleri gösteriyorlar. Negatif faiz sonrası bankaların risk yönetimlerini yakından izleyeceğiz. Negatif faizin bankalar üzerinde büyük etkisi olmayacak.

Banka karları 2015 mali yılının ilk yarısında olağanüstü yüksekti. Daha fazla gevşeme gerekli olduğu takdirde duruma uygun adımları atmaya hazırız. Enflasyon bekleyişlerinin uzun vadede yükseleceği görüşümüzde değişiklik yok. Yıl başından bu yana enflasyon beklentileri bir miktar zayıfladı. Global ekonomi ılımlı şekilde büyüyor ancak gelişmekte olan piyasalar yavaşlıyor.

Japonya artık deflasyonda değil Japon şirketlerinin şartları ücret artırımlarının lehine değerlendirmelerini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

BOJ PARA POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK YAPMADI

Japonya Merkez Bankası bugün yaptığı Politika Kurulu toplantısında para politikasında piyasa beklentilerine paralel olarak değişiklik yapmadı. Banka, Ocak ayında aldığı negatif faiz kararının ekonomiye etkilerini ölçmek için daha fazla zaman harcamaya karar verdi. 

BOJ, piyasa beklentilerine paralel olarak parasal tabanın yıllık artış hızını 80 trilyon yen olarak devam ettirirken, finansal kurumların BOJ'da tuttukları rezervler için faiz oranını yüzde -0,10 olarak korudu. 

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Japon ekonomisi ılımlı bir trend ile toparlanmaya devam ediyor. Bununla birlikte ihracat ve üretim, yavaşlayan gelişmekte olan piyasalar büyümesinin etkilerine bağlı olarak, cansız" ifadelerine yer verildi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak