Euro Bölgesi 2015 performansıyla şaşırtabilir

02.01.2015 Cuma 11:28

Güncelleme : 02.01.2015 Cuma 11:28

IHS Global Insight Avrupa ve  İngiltere Başekonomisti Howard Archer, Avro Bölgesi'nin, Rusya ve Yunanistan  kaynaklı risklere rağmen 2015 yılında yüzde 1,4 civarında büyüyerek,  beklentilerin üzerinde bir performans sergileyebileceğini ifade etti.

 


Ekonomik anlamda geçen yıl zorluklarla karşılaşan Avro Bölgesi'nin bu  yılki performansına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Archer,  Bölge'deki büyüme rakamlarının 2015 yılında tahminlerin üzerine çıkabileceğini  söyledi.

 

Archer, düşük petrol fiyatlarının ve zayıf avronun bölgenin ekonomik  performansını olumlu etkileyebileceğine işaret ederek, "Avro Bölgesi, 2015  yılında yüzde 1,4 civarında büyüyerek, beklentilerin üzerinde bir büyüme  performansı sergileyebilir" diye konuştu.

 

Almanya ve Hollanda'da, 2015 yılında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH)  artışının yüzde 1,6 olabileceği tahmininde bulunan Archer, şunları kaydetti:

 

İspanya bu yıl yüzde 2,2'lik bir büyüme rakamına ulalaşabilir. Ancak  İtalya ve Fransa'da bu rakamın sınırlı seviyelerde olabileceğini düşünüyorum.  Ayrıca, bu yıl Fransa'da ekonomik büyümenin yüzde 0,9 düzeyinde olmasını,  İtalya'da ise bu oranın yüzde 0,5 civarında gerçekleşmesini bekliyorum. Avro  Bölgesi'nde, 3. çeyrekte yüzde 0,2'lik bir GSYH artışı görülmüştü. Bunda, Rusya  ve Ukrayna'dan kaynaklanan jeopolitik risklerin Bölge'deki güveni ve yatırımı  olumsuz etkilemesi etkili oldu. Ayrıca, Yunanistan'daki politik belirsizlik de  Avro Bölgesi için risk oluşturdu. Bunların yanında, Yunanistan'daki siyasi  belirsizlik piyasalarda istikrarsızlığa yol açabilir ama ben bunun etkisinin  sınırlı olacağını düşünüyorum."

  

 

Yılın ilk aylarında enflasyonda gerileme olabilir

  

 

Archer, düşük petrol fiyatlarından dolayı Avro Bölgesi'nde enflasyonun  yılın ilk aylarında gerileyebileceğini vurgulayarak, petrol fiyatlarındaki  düşüşün uzun bir süre daha devam edebileceğini kaydetti.

 

Düşük petrol fiyatlarının olumsuz etkilerinin sınırlı olması  durumunda, yıllık bazda enflasyonda bir gerileme görülmeyeceğine işaret eden  Archer, "Enflasyon oranı, 2015 yılında yüzde 0,3 düzeyinde gerçekleşebilir ama bu  oranın altına düşme riski de söz konusu" değerlendirmesini yaptı.

 

Archer, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 2015 yılında başka aksiyonlara  gidebileceği yönündeki düşüncelerini de dile getirerek, ECB'nin şu anki  önlemleriyle hedeflenen 3 trilyon avroluk bilanço hacmine ulaşılmasının zor  olduğunu vurguladı.

 

Yunanistan'daki politik krizin piyasalarda kayda değer bir etki  yaratması durumunda, ECB'nin 22 Ocak'ta yapılacak toplantıda parasal genişlemeye  gidebileceğine dikkati çeken Archer, avro/dolar paritesinin 2015 yılında 1,15  seviyelerine kadar gerileyebileceğini aktardı.

 

Archer, Yunanistan'ın bölge'deki üyeliğinin tehlikeye girmesi  durumunda paritenin daha düşük seviyelere gerileyebileceğini belirterek, Avro  Bölgesi'ndeki büyüme performansının ilerleme kaydetmesi durumunda paritedeki  düşüşün sürebileceğini sözlerine ekledi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma