`Faiz artırım yolu yavaş ve duraksamalı olabilir`

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Fed`in yaklaşık 10 yıl aradan sonra yapacağı ilk sıkılaştırmanın ardandan faiz artırımları konusunda yavaş ve duraksamalı bir yola girebileceğini söyledi.

20.11.2015 Cuma 08:59

Güncelleme : 20.11.2015 Cuma 10:30

Lockhart, Atlanta'da yaptığı konuşmada, "Ekonomik görünümde beklenmedik bir aşağı dönüş olmadığı takdirde Fed'in yakın zamanda faizi sıfırdan yukarı çekeceği konusunda rahatım. Ancak Fed'in ilk faiz artırımından sonra artırımların hangi hızla devam edeceğini düşünürken ihtiyatlı olması gerekli. Yapılacak artırımların belki bir miktar yavaş ve muhtemelen geçmişteki faiz artırımlarına göre daha duraksamalı-tereddütlü olabilir" dedi.

Fed'in ABD istihdam piyasası için hedeflerini büyük ölçüde yakaladığını ve fiyat istikrarı hedeflerinin de zaman içinde yakalanacağını öngördüğünü belirten Lockhart, ancak bunun ekonominin düze çıktığı, 2007-2009 finansal krizi öncesi gibi çalıştığı anlamına gelmediğini belirtti.

Lockhart, "Global görünüm konusunda ciddi endişeler ve ve ABD ekonomik büyümesinde düşük trend Fed'in hedef başa baş faiz oranının geçmiştekinden daha düşük olabileceği anlamına gelebilir" diye konuştu.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Fed'in faiz artırımlarına başladıktan sonra enflasyon hedefine doğru ilerleme sürecini yargılama için kriterlerini değiştirmesini gerekebileceğini söyledi.

FOMC'nin son açıklamasında ilk faiz artırımının fiyatların orta vadede yükseleceği konusunda makul güven olduğu takdirde uygun olacağı değerlendirmesini yapmasına karşın Lockhart, faiz artırımından sonra fiyat hedefinin karşılandığından emin olmak için farklı kritere ihtiyaç olabileceğini vurguladı.

Lockhart, "Makul güven kriteri ilk faiz artırımına karar vermek için konuldu ve ilk artırımdan sonra enflasyonu izleme konusunda iletişimimiz konusunda düşünmemiz gerekli" diye konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak