Faiz artışı için Aralık ihtimali rafa kalktı mı?

Ekonomistler hayal kırıklığı yaratan istihdam verisi sonrası dahi Aralık ihtimalini rafa kaldırmak için erken olduğunu belirtiyorlar.

03.10.2015 Cuma 09:41

Güncelleme : 05.10.2015 Cuma 09:41

Ekonomistlere göre beklentilerin oldukça altında kalan ABD tarım dışı istihdam verisi Merkez Bankası Fed'in 15-16 Aralık tarihlerindeki toplantısında faiz artırma ihtimalini azaltsa da tamamen ortadan kaldırmadı. Ekonomistler, verinin bu ay gelecek bir faiz artışını neredeyse imkansız hale getirdiğini ifade etmekle birlikte, Aralık ihtimalinin hala masada olduğunu ifade ediyorlar.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Fed yetkilileri Aralık'taki buluşmaları öncesi iki istihdam verisi gibi ekonominin genel durumuna ilişkin daha fazla göstergeyi inceleme şansı bulacak. 17 Fed yetkilisinin 13'ü son tahminlerinde bu yıl sıkılaşmayı beklediklerini kaydetseler de, 9 yılın ardından gelecek ilk faiz artırımını erteleme noktasında isteksiz olacaklardır.

Eski Fed ekonomisti ve Washington'daki Cornerstone Macro Ortağı Roberto Perli, merkez bankasının politika normalleşmesini bu yıl için rafa kaldırmayacağını söyledi. Bu yıl faiz artışının söyleme göre bu yıl masada kalacağını kaydeden Perli ''Henüz Aralık tahminlerini ötelemek için erken'' diye konuştu.

Eylül'de beklentilerin altında kalan istihdamla birlikte ücret artışının da yerinde sayması, küresel yavaşlama ve finans piyasalarındaki sarsıntının ekonomiyi olumsuz etkilediğini gösteriyor.

"
En Çok Okunan Haberler

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Altın fiyatları ne kadar oldu?

İşte dolarda son durum