Faizi indirmek makul olabilir

19.01.2015 Cuma 10:26

Güncelleme : 19.01.2015 Cuma 10:40

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Merkez Bankası'nın faizi indirmesinin makul olabileceğini söyledi.







Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin Adana'da düzenlediği etkinliğe konuk olan Nobel Ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, CNBC-e yayınında İnci Özkasnak Özbek'in sorularını yanıtladı. 

FAİZ İNDİRMEK MAKUL OLABİLİR

Nobel ödüllü ekonomist Türkiye'deki faizlerle ilgili konuştu.  Stiglitz, "Yüksek faiz para biriminde yüksek değere neden olur bu da ihracatı zor hale getirir ve büyümeyi yavaşlatır. Düşük petrolün etkisiyle enflasyonun biraz kontrol alındığını düşürsek, diğer gelişen ülkelerde de bir indirim yaşandığını dikkate alırsak, siz de böyle bir durumda geride kalmak istemezsiniz. Enflasyon ve diğer ülkelerin faiz indirimine gittiğini düşürsek, faizi indirimek makul bir düşünce olabilir" dedi.

VOLATİLİTE EN BÜYÜK RİSK OLACAK

Stiglitz, küresel ekonomiye yönelik 2015'teki en büyük riskin volatilite olacağını söyledi.  Nobelli ekonomist, "Bence 2015'e damgasını vuracak şey yüksek seviyedeki volatilite olacak. Ciddi bir belirsizlik var. Petrol fiyatlarındaki dalgalanmada kaybedenler kazananlardan daha fazla kesintiye gider. Volatilite zayıf ekonomileri karşımıza çıkarabilir. Zaten küresel ekonomi halihazırda zayıfta, Dünya Bankası'da küresel ekonomi büyüme tahminini aşağı çekti" dedi.



KÜRESEL EKONOMİ ZAYIF OLACAK


Stiglitz, büyümeyle ilgili olarak şunları söyledi: "Küresel ekonomi oldukça zayıf olacak. Zaten 2008'den bu yana zaten zayıftı. 2008'den sonra gelişen ülkelerde iyi performanslar görüldü ama onlar da sona erecek gibi. Çin'de yavaşlama var. Petrol fiyatlarının etkisi var." 

TÜRKİYE'YE FAYDA SAĞLAYACAK

Stiglitz, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye etkisini de değerlendirdi. Ekonomist, "Fiyatlardaki düşüşün Türkiye ekonomisi açısından enflasyon ve cari açık açısından olumlu olacaktır. Ancak fiyatlardaki düşüş Türkiye'nin ticaret ortaklarını zora sokacaktır. Bu da Türkiye ekonomisine kaçınılmaz şekilde etki edecektir" dedi.

TÜRKİYE'NİN GÖRÜNÜMÜ İYİ DURUMDA

Stiglitz, Türkiye'yi bekleyen sıkıntılarla ilgili şöyle konuştu: "Türkiye'nin görünümü şu anda iyi durumda. Türkiye'yi bekleyen sıkıntılarla ilgili Türkiye'nin ekonomisinin yapısını değiştirmesini gösterebiliriz" dedi. 

AMB DEĞERLENDİRMESİ

Stiglitz, Avrupa Merkez Bankası'ndan beklenen parasal genişlemeyle ilgili de konuştu.  Nobelli ekonomist, "Ben AMB'den bir parasal genişleme paketinin gelmesini olası buluyorum ama bu paketin büyük etkisinin olacağını düşünmüyorum" dedi. Stiglitz, Avrupa için en büyük sıkıntının kemer sıkma olduğunu söyledi.  Nobelli ekonomist Avrupa'da parasal genişlemenin tek başına sıkıntıyı çözmeyeceğini söyledi.  Stiglitz, AMB'nin parasal genişleme paketinin etkisinin ABD'ye kıyasla küçük olacağını söyledi.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı