`Faizleri 25 baz puan artırmak mantıklı`

ABD Merkez Bankasının Cleveland Şube Başkanı Loretta Mester, "Bence, iş piyasası raporu gayet sağlam. Faizleri 25 baz puan artırmak mantıklı" dedi.

08.10.2016 Cuma 10:55

Güncelleme : 08.10.2016 Cuma 16:37

ABD Merkez Bankasının (Fed) Cleveland Şube Başkanı  Loretta Mester, bugün açıklanan istihdam verisinin Fed'in faiz artırımına yönelik  kararını destekler nitelikte olduğunu söyledi.

Mester, ABD'nin CNBC televizyon kanalına verdiği röportajda, bugün  açıklanan ve beklentinin altında kalan eylül ayı tarım dışı istihdam verisiyle  ilgili olarak, "Bence, iş piyasası raporu gayet sağlam. Faizleri 25 baz puan  artırmak mantıklı." ifadesini kullandı.

Fed'in faiz politikası açısından önem taşıyan  tarım dışı istihdamdaki  artışın piyasa beklentisi olan 172 bin yerine 156 binle beklentilerin altında  kalmasına işaret eden Mester, "Unutmayın, işsizlik oranında istikrar sağlanması  için istihdamdaki artışın ayda 75 binle 120 bin arasında olması yeterli." dedi.

Mester, 3 aylık ortalama tarım dışı istihdam artışının 192 bin  olduğunun altını çizerek, bunun Fed'in para politikalarını belirleyen Federal  Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin beklentileriyle tutarlı olduğunu kaydetti.

ABD ekonomisinin, bu sene başında New York borsasındaki kayıplara ve  İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararına rağmen dirençli olduğuna  dikkati çeken Mester, Fed'in para politikalarını belirlerken ileri görüşlü olması  gerektiğini vurguladı.

Mester, ABD ekonomisinin tam istihdama yaklaştığına inandığını  bildirerek, Fed'in para politikaları hedefleri açısından bankanın faiz oranlarını  artırmasının zamanı geldiğini belirtti.

İlerleyen saatlerde New York'ta bulunan bir kuruluşta yaptığı  konuşmada da FOMC'nin "veri bağımlı" pozisyonunun yanlış anlaşıldığını söyleyen  Mester, şunları kaydetti:

"Maalesef, Fed'in para politikalarına veri bağımlı olarak işaret  etmek, söz konusu politikaların kısa dönemli verilerle hareket ettiği yönünde  yanlış bir izlenim verebilir. Piyasa oyuncuları kesinlik içeren ifadeleri  beğeniyor. Ancak, dünya belirsiz bir yer ve FOMC üyeleri bu belirsizliği aktarmak  için daha iyi bir yol bulmak zorunda. Ekonomi ve mali politika oluşturma  konusunda, fiyat istikrarı, enflasyon ve bunlarla ilgili öngörülerde her zaman  belirsizlik mevcut. Bence, belirsizliğin olduğu yerde FOMC üyeleri daha atılgan  davranarak önceden eylemde bulunabilir."

FOMC'de bu sene oy hakkı bulunan Mester, Fed'in 20-21 Eylül'deki  toplantısında, Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Boston Fed Başkanı  Rosengren ile faiz oranının artırılması yönünde oy kullanmıştı. Fed, bu nedenle  politika faizini yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını 3'e karşı 7 oyla  almıştı.

Fed'in bu yılki son iki toplantısı 1-2 Kasım ve 13-14 Aralık  tarihlerinde gerçekleştirilecek. Piyasa aktörleri, Fed'in sinyalini verdiği 25  baz puanlık tek faiz artışının, ABD'de başkanlık seçimleri dolayısıyla kasımda  değil aralık toplantısında yapılabileceğini tahmin ediyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma