Faktoring sektörü 2017`de cirosunu yüzde 25 artırdı

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Vekili ve Factors Chain International (FCI) Başkanı Çağatay Baydar, faktoring sektöründe geçen yıl yüzde 25`lik bir ciro artışı yaşandığını ve bu yıl ise artış oranının yüzde 20 seviyesinde gerçekleşebileceğini bildirdi.

14.01.2018 Cuma 11:42

Güncelleme : 15.01.2018 Cuma 09:50

Faktoring sektörünün 2017 performansı ve bu yıla ilişkin öngörülerini  AA muhabiri ile paylaşan Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan  Vekili ve Factors Chain International (FCI) Başkanı Çağatay Baydar, faktörün sektörü olarak işlerinin yüzde 80'inin  yurt işi işlemlerden oluştuğunu belirtti.

Baydar, sektörün iş hacminin ülkenin ticareti ile yakın ilişkisi  olduğunu ve faktoringin ticareti finanse ettiğini söyledi. Dolayısıyla  ticaretteki artışın faktoring sektörünün iş hacmini olumlu, ticaretteki düşüşün  olumsuz etkilediğini söyleyen Baydar, "Yıllar içinde ciddi istatistiklerimiz  oluştu. Ülkenin milli geliri yüzde kaç ise onu karesini alın, o yılki yurt içi  faktoring sektöründeki büyümeyi bulursunuz. Örneğin yüzde 8-9 büyüme yaşadığımız  yıllarda ciromuz yaklaşık yüzde 70 arttı. Ülke ekonomisi yüzde 5 daralınca  ciromuz yaklaşık yüzde 30 kadar küçülür. Bu anlamda ülkenin ticaret nabzını  ölçmek için faktoring sektörüne bakmanız sizlere doğru yol gösterecektir."  ifadelerini kullandı.

Tükiye'de faktoring sektörünün milli gelire oranının yüzde 6'nın  üzerinde olduğunu  ve Avrupa'daki benzer ülkelerde bu oranının yüzde 10  seviyesinde bulunduğunu dile getiren Baydar, bu oranlara ulaşabilmek için  sektörün iş hacmini yüzde 50 artırması gerektiğinin altını çizdi.

Baydar, faktoringin ağırlıklı olarak KOBİ'lere hizmet verdiğini ve  KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için yeni projeler üzerinde  çalıştıklarını anlattı.

Sektör tarafından geliştirilen "tedarik zinciri finansmanı"nın hem  uygulama hem ciro anlamında ticaretin döngüsüne destek sağlayan bir çözüm  olduğunu aktaran Baydar, şöyle devam etti:

"Tedarik zinciri finansmanı, tedarikçilerin satış yaptıkları alıcının  kredibilitesinden faydalanarak finansal kuruluşlarca vadeyi beklemeden finanse  edildiği, alıcıların da finansal kuruluşlar aracılığıyla kendi nakit akışlarını  yönettiği bir sistem. Bu merkezi sistem altyapısı ile alıcılar, çoklu  tedarikçiler ve finansal kurumları elektronik ortamda verilen onaylarla ilerleyen  basit bir mekanizmaya kavuşuyor. Özellikle e-fatura kullanan müşterilerin tedarik  zinciri platformunda finansmana ulaşmaları dakikalar içinde gerçekleşmiş olacak.  Sistemin bir diğer özelliği yurt dışında uygulamaya başlanan alacakların  elektronik ortamda devrinin, sağladığı altyapı sayesinde ülkemizde de uygulanacak  olması. Taraflar, bu sistemde kayıtlarını elektronik ortamda saklayabilmeleri  için alacaklarını istediği anda başkasına devredebilecekler. Böylece tedarik  zinciri platformu firmaların nakit değeri olan alacaklarını bir alışveriş yöntemi  olarak kullanımlarını kolaylaştıracak."

"50 MİLYAR TL'LİK YENİ BİR İŞ HACMİ"

Çağatay Baydar, bu sistemin hem var olan işleri artıracağını hem de  yeni müşteriler ve pazarlar kazandıracağını söyledi. Sadece platformun tek başına  bir etki yapmayacağına dikkati çeken Baydar, şunları kaydetti:

"2015 yılı başından bu yana tüm faktoring işlemlerinin merkezi fatura  kaydı sistemimizde e-fatura oranı yüzde 20'lerdeydi. Şu anda yüzde 50'yi aştık.  Biz bu oranın gelecek 3 yıl içinde yüzde 80'e ulaşacağını düşünüyoruz.  Dijitalleşen ticarete ne kadar hızlı uyum gösterebilirsek işlem hacmimiz o kadar  artacak. Dünyada tedarik zinciri sistemi cirosu 2 trilyon dolar ama bu ürünün  önümüzdeki yıllarda en gelişkin finansal ürün olacağı düşünülerek 10 kat büyüme  potansiyeli olduğu öngörülüyor. Beklentilerimiz gerçekleşirse gelecek 3 yıl  içinde sadece tedarik zinciri finansmanı sisteminde 50 milyar TL'lik yeni bir iş  hacmi bekliyoruz. Ülkede katma değerin yüzde 55'ini yaratan KOBİ'lerin  finansmandan aldığı pay yüzde 24. Sadece faktoring sayesinde bu oranın gelecek 5  yıl içerisinde yüzde 35'e ulaşması mümkün."

"150 MİLYAR LİRALIK İŞ HACMİNE YAKLAŞTIK" 

Çağatay Baydar, 2017'de sektörün karlılığı 2016'ya göre çok daha iyi  durumda olduğunu belirterek, "Yanlış anlaşılmasın, 2016'da karlılığımız çok ciddi  düşmüştü. Batık krediler karlılığımızı olumsuz etkilemişti. Geçen yıl ise batık  kredi oranının azalması karlılığımızı olumlu etkiledi. Sektör olarak 2015 yılı  karlılık rakamlarını yakaladık." dedi.

Faktoring sektörünün 61 şirket, 388 şube ve 4 bin 800 çalışan ile  çoğunluğu KOBİ'ler olmak üzere 500 bin firmanın ticaretine aracılık ettiğini  ifade eden Baydar, 2017'de 150 milyar liraya yakın işlem hacmine ulaşıldığını  kaydetti.

Baydar, 2017'yi yüzde 25'lik bir ciro artışı ile tamamladıklarını ve  2018'de bu artışın yüzde 20 seviyesinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Faktoringin kısa vadeli bir fonlama olmadığını, ticari akışın içinde  yer alan ve nakit yönetimini sağlayan bir ürün olduğunu anlatan Baydar, ticari  tarafların tamamının algısında bu durumun yavaş yavaş yer etmeye başladığına  işaret etti.

Baydar, ihracat faktoringin her yıl toplam faktoring içindeki payın  arttığını ancak 2018'de radikal bir değişiklik beklemediklerini sözlerine ekledi.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı