Fed altının rallisini durdurdu

07.01.2015 Cuma 10:44

Güncelleme : 07.01.2015 Cuma 10:58

Altın, dikkatlerin Fed toplantı tutanaklarına çevrilmesinin ardından, üç gün süren yükselişini durdurdu.



 


Altın, Fed'in faizlerin artırılmasının zamanlamasına ilişkin işaretler verebilecek Aralık ayı toplantı tutanaklarının açıklanmasından önce, metale yönelik talebin azalması ile birlikte, dört günde ilk kez aşağı yönde hareket etti.


Spot altın yüzde 0.2 düşerek, Singapur saati ile 16:12'de, ons başına 1,215.82 dolara geriledi. Metal dün, güvenli liman alımlarının etkisi ile, 1,223.19 dolara kadar çıkarak 16 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.


Fed'in bugün açıklayacağı tutanaklar, merkez bankasının 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımının zamanlaması dikkate alındığında, sabırlı olunacağını açıkladığı 16-17 Aralık toplantısını kapsıyor. Yüksek faizler, değerli metaller faiz ya da temettü ödemediği için, bu metallere yönelik talebi olumsuz etkiliyor. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, 5 Ocak'ta son iki haftada ilk kez yükseldikten sonra, dün Eylül 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Shenzhen, Çin'de, Çin'in borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan Citics Futures Co.'nun analistlerinden Zou Lihu, "Fed tutanakları ralliye engel teşkil edebilir" şeklinde görüş bildirdi. Fed tutanakları bugün TSİ 21:00'de açıklanacak.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dün ons başına 1,223.30 dolar ile 16 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, yüzde 0.5 gerileyerek 1,213.30 dolara geldi.

Spot gümüş, dün ons başına 16.7091 dolar ile 15 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan ve yükselişini üçüncü güne taşıdıktan sonra, yüzde 0.6 düşerek 16.446 dolara geriledi. Platin yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,217.13 dolara inerken, palladyum yüzde 0.4 kayıpla ons başına 800 dolara geldi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak