Fed başkanlarından faiz açıklaması

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, Fed`in faiz artırımına gidip gitmeyeceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

06.10.2016 Cuma 06:53

Güncelleme : 06.10.2016 Cuma 14:54

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına gidip gitmeyeceğine ilişkin yeni yorumlar gelmeye devam ediyor.

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, enflasyonun ısınmaya başladığına dair işaretler olduğunu, cari ekonomik şartların faizlerin artırılması için güçlü bir neden oluşturduklarını söyledi.

Enflasyonda hızlanmanın ve gelecekte politikayı ani bir şekilde sıkılaştırmak zorunda kalma riskinin önüne geçmek için ön alıcı bir faiz artırımını destek veren görüşlerini tekrarlayan Lacker, Batı Virginya'da bir üniversitede yaptığı konuşmada "Enflasyonun ısınmaya başladığına dair işaretler var" dedi.

Lacker ayrıca, son 10 yıldır Fed para politikasının ve gösterge faiz oranlarının belirlenmesinde izlenen patikaya bakıldığında, Fed'in hali hazırda kuralların söylediklerinin göreceli olarak gerisinde kaydığını da savundu.

İstihdam piyasasında iyi bir büyüme sağlanırken, mal ve hizmet üretiminde aynı başarının sergilenemediğine de dikkat çeken Lacker, "Ücretlerde büyüme ile zayıf verimlilik büyümesi arasındaki fark enflasyon dinamikleri için bir endişe yaratıyor. Merkez bankası politikası, faiz oranları verimlilik büyümesini değiştiremiyor ve bu reel gelir büyümesini aşağıda tutuyor. Bu durum çok fazla ekonomik sıkıntıya yol açıyor" diye konuştu.

'DÜŞÜK DOĞAL FAİZ ORANI POTANSİYEL EKONOMİK SORUNUN BİR İŞARETİ'

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, politika yapıcıların son yıllarda doğal faiz-başabaş faiz oranında yaşanan önemli düşüş konusunda endişeli olmaları gerekiğini söyledi. Doğal faiz oranının çok düşük seviyelere inmesinin ekonominin çok düşük bir büyümeye saplandığıanlamına gelebileceğini belirten Fischer, bundan kurtulmanın zor olabileceğini vurguladı. New York'ta düzenlenen bir seminerde konuşan Fischer, düşük doğal faiz oranının ekonomiyi geleneksel para politikasını etkisiz kılan negatif şoklara karşı kırılgan hale getirdiğini savundu.

Ultra düşük faiz oranlarının sadece konjonktürel güçleri yansıtıyor olabileceğini gibi, daha derin köklü ekonomik problemlerin işareti de olabileceğini belirten Fischer, "Faiz oranında düşüş, ekonominin büyüme potansiyelinin kayda değer şekilde azaldığını bir başka göstergesi de olabilir" dedi.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, politika yapıcıların son yıllarda doğal faiz-başabaş faiz oranında yaşanan önemli düşüş konusunda endişeli olmaları gerekiğini söyledi. Doğal faiz oranının çok düşük seviyelere inmesinin ekonominin çok düşük bir büyümeye saplandığıanlamına gelebileceğini belirten Fischer, bundan kurtulmanın zor olabileceğini vurguladı. New York'ta düzenlenen bir seminerde konuşan Fischer, düşük doğal faiz oranının ekonomiyi geleneksel para politikasını etkisiz kılan negatif şoklara karşı kırılgan hale getirdiğini savundu. Ultra düşük faiz oranlarının sadece konjonktürel güçleri yansıtıyor olabileceğini gibi, daha derin köklü ekonomik problemlerin işareti de olabileceğini belirten Fischer, "Faiz oranında düşüş, ekonominin büyüme potansiyelinin kayda değer şekilde azaldığını bir başka göstergesi de olabilir" dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak