`Fed faiz artışı için enflasyonu beklemeli`

IMF Fed`in enflasyonda toparlanma işaretleri görene kadar faiz artırmaması gerektiğini belirtti.

13.11.2015 Cuma 08:47

Güncelleme : 14.11.2015 Cuma 10:20

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’de bu hafta sonu başlayacak olan G20 Zirvesi öncesi yayınladığı raporda, global ekonomik büyümenin ‘ortalamanın altında’ olabileceği uyarısında bulundu. 

IMF, Amerikan Merkez Bankası (FED)’in faiz artırması, emtia fiyatlarının düşmesi ve Çin ekonomisinin yavaşlaması gibi etkenlerin global ekonomi için önemli riskler olduğuna dikkat çekti

Global ekonomik beklentilerin son 5 yılda defalarca düştüğünü belirten IMF, "Dünya ekonomisi, kabul edilmez işsizlik oranı ve yoksulluk seviyesi ile sürekli ortalamanın altında kaldı." hatırlatması yaptı.

2015’te reel Gayri Safi Milli Hasıla (GSHY)’nin yüzde 3,1 oranında büyüdüğü, 2016’da ise yüzde 3,6 oranında olmasının öngörüldüğü belirtildi. IMF’nin temmuz ayında yaptığı açıklamada ekonomik büyümenin 2015’te yüzde 3,3 ve 2016’da ise yüzde 3,8 oranında olmasını öngörüyordu. 2016’da ekonomik büyümenin kırılgan kalabileceği ve geçişlerin başarılı bir şekilde yönlendirilmemesi halinde raydan çıkabileceği ifade edildi.

GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERE UYARI

IMF, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ekonomilerin, emtia fiyatlarının düştüğü, sermayenin azaldığı ve finansal piyasa değişkenliğin yaşandığı bir ortamda görünümünün aşağı yönlü düşebileceği belirtildi.

Raporda, "Çin ekonomisi 2010’dan beri sürekli yavaşlıyor, yavaşlamaya devam etmesini bekliyoruz. 2015 ekonomi büyümesi yüzde 6,8, 2016’da ise 6,3 olmasını bekliyoruz." denildi.

Çin ekonomisinin yurtdışı piyasalarda ‘yıkıcı’ olabilecek büyüklükte olduğuna dikkat çeken IMF, Çin’in ekonomik düşüşü dengeleyebileceğini, global ticareti yavaşlatabileceğini ve emtia fiyatların düşmesini etkileyebileceğini belirtti.

IMF’ye göre Rusya ekonomisinin 2015’te yüzde 3,8 daraldı, 2016’da ise yüzde 0,6 oranında daralmaya devam edecek. Raporda, 2015’te yüzde 3 geriliyen Brezilya ekonomisinin 2016’da yüzde 1 gerilemesi öngörülüyor.

IMF raporunda, dünya piyasaların yakından takip ettiği FED’in faiz düşürme kararı ile ilgili "Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) kararı verilere bağlı olmalı, istihdam piyasasında güçlenmeye enflasyonun yüzde 2'lik orta vadeli hedefe doğru yaklaştığına dair işaretleri görülene dek faiz artışını beklemeli." ifadeleri kullanıldı.

"
En Çok Okunan Haberler

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?