`Fed faizi artırarak Japonya’nın hatasını tekrarlayabilir`

Japonya Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi olarak 2000’lerin başında faizde artırım yapılmasına karşı oy kullanan Nakahara, Fed’in faizleri erken artırarak Japonya’nın hatasını tekrar edebileceğini söyledi.

19.10.2015 Cuma 09:38

Güncelleme : 19.10.2015 Cuma 09:38

Japonya Merkez Bankası (BOJ) yönetim kurulu üyesi olarak 2000’lerin başında faiz oranında artırım yapılmasına karşı oy kullanan Nobuyuki Nakahara, Fed’in faizleri erken artırarak Japonya’nın hatasını tekrar etme riskinde olduğunu dile getirdi.

Bloomberg'de yer alan habere göre,  Nakahara, BOJ’un Ağustos 2000’de sıfır faiz politikasını sonlandırmasına karşı çıkmıştı ve üç ay sonra merkez bankasının acil bir şekilde parasal genişlemeye (QE) gitme kararı alması çağrısında bulunmuştu. Ekonomik koşulların Japonya ve yurtdışında kötüleşmesi ile birlikte BOJ, sıkılaştırma politikasını terk etti ve Mart 2001’de parasal genişleme kampanyası başlattı. Bu 2006 yılına kadar sürdü.

Nakahara, 16 Ekim’de Japonya’da verdiği bir röportajda, “Faiz oranlarını artırdıkları takdirde BOJ’un yaptığı hatayı tekrar edeceklerinden şüphem yok. Fed, herhangi bir artırım öncesinde reel ücretlerde istikrarlı bir yükseliş olduğunu görene kadar beklemeli” diye konuştu.

1998 ile 2002 yılları arasında BOJ’da görev yapan ve şu an Başbakan Shinzo Abe’nin para politikası konusunda danıştığı ekonomist grubunda yer alan Nakahara, “QE3’ü sonlandırmak Fed için yeterince iyi. Bundan daha ileri gidemem” ifadelerini kullandı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak